sähendune seadus oleks hoop autostumise vastu võitlemisele. ja muide, mina ei ole kuulnud, et kuskil ELis oleks nõutud load kuni 50 cc mopeedide juhtidelt. ehk keegi teab sealset seadusandlust?
Kui mingi kategooria juhtimise õigus olemas, siis pole midagi vaja juurde, v.a. kõik mis üle 50ccm. Kui ühtegi kategooria juhtimisõigust pole, siis vot siin võiks lajatada täiega, 4500.- ja palun tehke endale +50ccm load, sest enamus - vabandan väljenduse eest - tattninasid ei ole kuulnud ega näinud liikluseeskirja ega ohutut sõitu endale ja teistele.
Ja eks see asi vajus soiku eelmine aasta kuna sügis tuli peale ja probleem ju kadus. Aga eks varsti kerkib taas üles kui mõned kiiremad "pääsukesed" kuskil vikatimehe poolt jalust-rattas rebitakse.
Nojah.Varsti võite unustada rollerite ostmise võimaluse eestis.Mõistusevastane asi ju.Kui on olemas LOAD,ei hakka keegi endale enam rollerit soetama vaid minnakse ikka kas auto või juba tsikli peale.Ja kui rollerit pole mõtet müüa,ei hakka enam seda keegi ka tegema.Kahjumiga äri pole mõtet ju ajada.
Ma tahaksin näha seda eesti inimest,kes oleks nõus maksma mingi 50 ccm "masina" registreerimise eest 2000.- ja sinna juurde veel tuhandete eest lube tegema.Järjekordselt pannakse täie jõuga kubemesse maarajoonide rahvale,kellel on sellised väikerattad ainsaks liiklusvahendiks peale jalgratta.Neil reeglina polegi üleliigset raha.Hea kui rollu ostuks papi lokku kühveldab.Asi toimiks siis kui rollerite-mopeedide registreerimine oleks soodushinnaga-ütleme mitte üle 500 krooni(seegi oleks tegelikult liig)ja teatud vanusest ikkagi lubadevabalt.Arendavad sellised sõidukid ju sportjalgratta kiirust.Kui aga keegi on oma "masina" ilgelt üles tuuninud ja kiiruseületamisega vahele jääb,siis lajatada nii lubade ,ülevaatuse,registreerimise kui ka kindlustuse puudumise eest.
Samas tekib ka küssa...Miks jalgrattaid ei torgita? nendega tehakse ju ka lollusi...
On meil ikka üks banaanivabariik,kus võimurid tagajärgedele ei mõtle...
Ma ei saa aru,mida pläkitavad nagu külamutid poe taga,rollerivihkajad siinses foorumis.Sellega demote ju ainult iseenda madalat IQ-d.Kurat! Mul endal on olemas tsikkel ja autod,sõidan ka veokaga ja oman kõigi kategooriate juhilube,ent põristan vahel närvirahustuseks meelsasti naise 50 ccm rolleriga ringi.Asi on lihtsalt suhtumises.Linnaliikluses ja maanteel rolleristid mind ka ei häiri kui just lauslollusi ei tee.Mööda mahub neist igal juhul.Ja pole ka mingi ülemõistuse raskus natuke jalga gaasipedaalilt kergitada ja pidurit muljuda.
Siinsed lahm-kirujad on aga ilmselgete rull-nokk tunnustega isendid ja nenda mõistus seda ei võta...Ning maanteed on ka veendumuse järgi nende omad.
Jalgratta lubadega EI tohi mopeedi-rollerit juhtida! 14-16 aastastel PEAB olema mopeedijuhi luba. Alates 16 eluaastast lube EI nõuta. See kõik kehtib praegusel hetkel.
Uue liiklusseaduse jõustumise järel tulevad ka muudatused, milles eeldatavasti on ka nõue, et alates 16 eluaastast PEAB mopeedi juhtimiseks omama mistahes mootorsõiduki luba.
Idioodi eelnõu...Küsiks siis neilt alaarenenuilt-kui suur on võimalus,et 16 aastane üldse mingeid lube omab.Ja küsimuse all pole mitta ainult vanus vaid ka 16 aastase eeldatav rahaline seis.Me oleme ikka ****ks ajupestud rahvas kui eeldatakse,et kõigil eranditult on mingi megapapp tagataskust letti visata.Sõidukoolide hinnakirja siinkohal välja tooma ei hakka.
Samas ka südamlikud tänud selle eelnõu autoritele! Keila-Joa ja Keila vahelise liinil likvideeriti jälle üks buss.Nüüd hakkab siis sinne rahvas seda 12+12 Km jala või jalgrattaga käima? K.a need,kel tervis ei kannata...
Sellises olukorras kohti on terve eesti häbiriik täis.
Siiani pole aru saadud,et on kohti,kus roller või mopeed ON lihtsalt hädapärane liiklusvahend.Ja neid inimesi hakati kaikaga vastu pead ja ahtrit peksma.
Olen ennegi öelnud,et plaanisin osta mopeedi.Ent kuna olid tsikliload ammusest ajast olemas,muutus asi suht mõttetuks.Miks peaksin juristama 45 Km/h kui tegelikkuses või anda nagu antud maanteelõigul lubatud.Ja otsustasingi tsikli kasuks.Mis sest,et 10 aastat polnud sarve taha saanud.Niipalju siis ühe või teise asja mõttekusest...Loodan,et jagasite matsu.Samad sõnad ütles muide mu poiss ka,et kui lube nõudma hakatakse,jätab selle mopeedinduse vahele ja ostab kohe suurema masina.Kas siis mingi autoloksu või tsikli.Ragistreerimise koha pealt ka...Kui midagi registreerida ja hind on sama,siis regada pigem seda,mis riigilõivu summat väärt on.
Registreerimine on vajalik ja ka kindlustamine, sest enamuses põhjustavad rollerite osalusega õnnetusi just nemad ja praegu on nende vastutus liiga väike. Kui mul olekski mingisugune milline mersu ja siis vastav rollerirullnokk sõidaks sisse mulle, siis mind ajaks küll närvi see, et pean ise selle jura ära parandama(jajajajaa, kasko jne, aga kurat, seegi ju maksab midagi!).
Load ei ole võib-olla tõesti vajalikud, sest sõita ei ole taga raske, mõelda tuleks just oma lastele liikluseeskirja selgeks tegemise peale. Autod jäävad ju alati taolistes õnnetustes peale.
Arusaadav.Mõlemad on vajalikud teemad.Olen isegi selle poolt,et ragistreerida ja kindlustada.Aga see ei tohi olla ülejäänud mootorsõidukitega samal tasemel.Kujutage ette,et peaksite rolleri segistreerimise eest lambist 2000.- välja käima ainuüksi selleks ,et riik võttis järjekordselt vastu seaduse,mis lubab tal käe rahva taskusse ajada.
Hea küll-kindlustus käib ikka nagu muudel juhtudel.Kw,elukoht,ja muu selline.See ei tapa.Aga vähemalt ei pea õnnetuse korral poolemillist masinat ära ostma hakkama.Ja kui ise pole süüdi,on õigus teiselt poolt nõuda.
maarahvas küll, jah, las põristab seal külapoe vahet, aga linnades võiksid ja peaksid poisikesed liiklusest midagi taipama ju, muidu milleks siis autojuhtidel lube tahta-puhas diskrimineerimine- kui ühiskonna kõige kogenematumad liikmed võivad autode vahel ringi uhada, mulle see küll turvaline variant ei tundu, kuigi sõidan ka vahest ise rolluga linnas, hoopis iseasi on nende lubade ja rataste registreerimise maksumus.
Paraku elama tõesti idioodiriigis kus ühed idioodid genereerivad ainult idiootsusi(enamust neist vaid selleks ,et nälgiva riigi kassat täita) ja teised lasevad nagu ohvrilambad sellel kõigel sündida.
tere
minul selline küsimus et kas uuel aastal ehk siis 2010 on kohustuslik roller 50c võta arvele ark keskuses ja sellega seonduvalt siis ka ülevaatus ja load,antud juhul siis tegemist täiskasvanuga ehk siis vanema kui 20a. olen muidugi nõus et oleks vaja misket ette võtta kuigi jah neid nö rullnokasid on ikka vöhemaks jäänud,
ise olen juba aastaid sõitnud kaherattalistega ja oleksin ka nõus sellised nõuded täitma aga se registreerimise hind ajab ikka harja punasex
Aga selle kõige eest pead tänama imbetsillidest kaasmaalasi,kes meie taskutühjendajaid järjekindlalt Toompeale valivad.Võid ka kindel olla,et järgmisteks valimisteks on tänased umbsigadused jälle ununenud.Kuulatakse mesijuttu ja antakse jälle mingile värdjale oma hääl.
Minu arvates väga õige asi, et hakatakse nõudma lube ja rolleri arvele võttu. Äkki siis kaovad need idioodid ära kes näitavad suunda vasakule ja pööravad paremale, või need kes neljakesi rolleri seljas istuvad ja mööda kõnniteid kimavad. Korralikele rollumeestele on selliste imbetsillide tegumood muidugi karuteeneks ja tänu sellistele selliseid seadused sünnivadki. Arvele võtt on väga norm, kuna ise küll ei viitsi mõne koolijütsi koduuksele koputama minna, et vanematelt hüvitist nõuda, kui nende võsuke on minu auto ära mõlkinud.
Kindlasti enamus kiristavad sellise seaduse peale hammast, aga küsiks miks peaks tohtima rolleriga ilma lubadeta sõita? Kui ma autoga üle 60km/h ei sõida kas ma siis võin ka ilma lubadeta sõit ja kas ma rollerit juhtides liikluseeskirja tundma ei pea? Sama küsimus ka tsikli juhtimise kohta?
Nii, et andku tuld ja tehku see seadus enne suve ära.
Vaata-load ei aita siin küll midagi.Kui ikka idioot seljas ratsutab,võib tal kasvõi 100 luba olla ja tema IQ sellest ikka ei tõuse.Autojuhi lube on kogu aeg nõutud aga vaata kui palju lauslolle liikluses on.Elementaarseid asju ei jaga.Viimasel ajal näiteks kõrvetatakse selge ilmaga udutulede lõõsates mööda maanteid ja linnu.Sellised saadaks sekundiga korduseksamile.
Samas sõidab sõber juba 10 aastat igasuguste 50 ccm aparaatustega.Sellepärast,et lube ei nõuta ja pole seni ühtegi probleemi olnud.Seega on asi ikka inimeses ja tema mõistuses kinni.
Küll need madala IQ-ga tegelased veidi tuure alla tõmbavad, kui nende mopeedidel numbrimärgid taga.
Igati poolt. Aga kindlasti peab mopeedide registreerimise hind ikka kordi madalamaks minema nagu ta seda hetkel on. Ei ole mõeldav, et ostan endale 2000.- eest mopeedi ja pean 2300.- eest selle ARK-is arvele võtma.
Kah õige jutt.Eriti see,mis puudutab riigilõivu ja masina väärtuse suhet.Sel põhjusel loobusin isegi mopeedist ja sebisin juba tsikli.Load paraku on mul juba 85. aastast.Muidugi on samas küsitav-kas ma olen ohtlikum(ohutum) 50ccm masina otsas,mis liigub ehk 60-70 Km/h ja mille kiirendus on mõõdetav kalendriga või siis püssi seljas,mis kahekesi peal olles 4,5 sek/100-ni üles lajatab ja tippkiirus pealt 200 on ja millesarnast ma aastaid üldse näppinud pole.Suhteline,eks!
Selge see, et ega load inimest normaalselt sõitma ei pane, aga järelikult on inimene mmingi kursuse läbinud ja need saanud. Muidugi on inimesi kes sõidavad rolleriga väga korralikult, selle kohapealt ei vaidelgi vastu. Ühesõnaga mingi ette kujutuse liiklusest saanud. Rollerite arvelevõtt ja kindlustus peaks juba ammu olema.
Nojah-kui juba soovida täistotalitaarset ja lauskontrolliühiskonda,siis oleks absoluutselt õiglane kui ka kõik jalgrattad-alates kolmerattalistest titekatest,lõpetades võistlusratasetega(mille kiirus on peaaegu rolleri omaga võrdne) sest ka nendega tehaks lollusi ja mis kõige hullem - avariisid.Mul kriipis autoukse titt 3 rattalisega ära.Ilmselgelt oleks olnud politseiteema jne.Kindlustusest pappi ja mida iganes.
Nagu juba varem olen öelnud-see kõik ei ole muud kui riigikassa täitmine.Loll jääb endiselt lolliks.Olgu tal või autoülikooli paberid.Nende debiilide pärast aga kannatavad normaalsed liiklejad,kes-ütleme ausalt-vaesusest on endale lahja sõiduki sebinud.Sest lubade tegemine,registreerimine,kindlustused,ülevaatused on töötu või miinimumi teeniva maainimese jaoks siiski liig.Ha kui asjaajamisteks kasutatud mopo või rolleri sebitud saab. Kes aga SELLEST aru ei saa,on võrdväärne ja samal pulgal nendega,kelle pärast see eelnõu üldse arutelule võeti.
Osaliselt kirjutan muidugi seda ka sellepärast,et mu oma naine sai töölkäimiseks rolleri.(Sest ühistransport käib oma soovi,mitte vajaduse järgi ja pealegi 5Km läbimise eest 25 krooni paneb juba majanduslikult mõtlema).Sinna juurde elementaarkoolituse,kuhu kuulus loeng suunatulede,tulede ja peeglite kasutamise kohta.Puudutamata ei jäänud ka ülejäänud LE.Olen ise selle koha pealt pedant.Ikkagi proffessionaalne juht,kes lubade ja sõiduoskusega raha teenib.Ja naine sõidab kultuurselt.Olen seda lausa jälginud.Nüüd aga tekib küsimus tasuvuse kohta.Rolleri enda hind,plaanitav riigilõiv,mis pere laualt suure osa röövib jne.Ok lubadega pole hullu.Need ei maksa eriti hullult.Kui enda masinaga eksamit teha saab,pole ka midagi katki ning ka LE on pähe tuubitav.Aga kõik see,et igapäevaselt läbida edasi-tagasi 10 hädist Km...Kardan väga,et meie perre jääb sellisel juhul minu auto,motikas ja jalgrattad ning riik va tõbras jääb ikka oma rahast ilma.Rolleri baasil aga saab ka aiatraktori teha.
See, et sul laps auto ära kriipis on juba endale kahju tekitamine, külajoodiku tekitatud mõlkide eest küll ise maksta ei tahaks. Näiteks kui minu autole rolleriga nolk tagant sisse tuleb, siis ma küll ei viitsi käia kellegi ukse taga kolistamas, et hüvitsit saada. Rollerite load ja arvelevõtt on normaalne, iseasi muidugi palju see maksma hakkab. Auto eest pean näiteks minagi maksma, olgugi, et see on mõne mehe auto hinna kõrval sama kallis kui roller minu auto kõrval. tsiklimehed peavad oma sõiduki eest ka samamoodi maksma. Ise olen täiesti selle seaduse poolt
Kus sai öeldud,et see,kes kriipis,minu laps oli.Jumala võõras teine.Sellepärast mina tahangi,et nende kolmerattalised samuti mitme tuhande kroonise riigilõivuga registrisse kantekse ja nendel sõitjad ikka lube omaks.Kõigile sama puuga! Pole siin enam midagi,et osad kergemalt pääsevad.Seda meie järjest idioodistuvamas ühiskonnas vaja ju ongi.Samuti nagu käputäie lollide eest karistatakse tervet rahvast.Kas mitte ei hävitanud uue testamendi järgi Jumal tervet linna koos kõigi elanikega selle eest,et ÜKS MEES julges vastu seina pissida.Karistada said nii naised kui ka nende tütred-mis sest,et neil puhtfüüsiliselt on väga raske sellesarnast tegu korda saata.
See seadus toob kaasa muideks ka ühe probleemi.Tõenäoliselt jääb suurel osal noortest nüüd see lahja masina peal harjutamise faas ära ja sebitakse kohe tsikkel.Selle eest on vähemalt mõtet maksta.Aga paugud hakkavad olema kordades hullemad kui see nii läheb.
Muideks-tasub uurida,kuidas on lood meie naabrite juures.Aga võibolla on tegu lihtsalt arenenumate riikidega,kus isegi 125-ne masin on alles mopeed.
Meil aga hakatakse ilmselt ka mootorsaage varsti registreerima.Mootor ju peal.Järelikult ka numbrit vaja.
Miks ka mitte.Meie riigi sadused hakkavad juba ajuvabaduse piire suurelt ületama.Paljud neist on pehmelt öeldes lausa debiilsed.Ja meie puuderdatud seaduseahvidelt tuleb neid lollusi veel küll ja küll.Ja asi pole mitte konkreetsete olukordade parandamises vaid riigikassa täitmises.Rääkigu,mida tahes.Tasuks silmaklapid nurka visata,näeb ise ka,mis toimub.Molekul-va rahvareetur see põhiline generaator praegu.See võtaks lumpeni taskust viimase ja kleebiks suu ka 100 teibiga kinni.
Selles on suli õigus küll, et paljud seadused on ajuvabad ja riigikassa täitmiseks, kuigi väidetakse vastupidist. Molekul toob pidevalt mingi uue pärli lagedale. Minu nägemus asjast oleks pigem mingi kindel vanusepiiri milleni peaks rolleril load olema, sest need koolieelikud ongi just kõige hullemad. Aga näiteks kodanik kes omab B jne. lube ei peaks eraldi küll rollu lube tegema.
Hiugo-
Need kellel B või mistahes sõidukijuhiluba olemas ei peakski ju ka selle uue seaduse jõustumisel mingeid mopeedijuhilube lisaks tegema. Samuti ei nõutavat seda neilt, kes seaduse jõustumise hetkel on vanemad, kui 16 eluaastat(tagasiulatuvat jõudu ei rakendata). Seega saab selle lubadenõude kaela meie noor põlvkond.
Oled Sa selles kindel,et tagasiulatuvat jõudu ei rakendata...
Samas registreerimine kui toimub samadel alustel nagu muud sõidukid,käib ikkagi maainimesel üle jõu.Palk Maarajoonis on nagu ta on kui üldse on.Suur osa hoiab hinge sees juhuotstega ja neid juhuotsi tehaksegi mingi vana mopeedijupsikuga.Teatud vahemaa puhul lihtsalt hakkab vanemal inimesel jalgratas südamele.
Ei, kindel ei saa enne seaduse jõustumist millegis olla. Igatahes kui sellest seadusest rääkima hakati, siis mäletan ka kirjapandut, kus öeldi, et tagasiulatuvalt lubade nõudmist ei rakendata. See oleks ka igati õiglane.
Pole sellest seadusejõustumisest enam kipp-ega kõppu kuulda. Kui hakatakse regamisel nõudma üle 2K riigilõivu, siis ei hakka neid keegi registreerima. Isegi 1K on palju.
Ei tea palju rolleri registreerimine ja muu jama kõik maksma hakkab ka? Nagu juba mainisin, et kindlustuse ja registreerimise nõudmine on minu arvates õige tegu. Kui ikka mõni tegelane "külge" tuleb, siis kes minu kahjud korvama peaks, või olen ise süüdi, et ette jäin? Samas, kui mina hetkel rollerile sisse sõidan, siis pean küll kahjud hüvitama jne. Võib ju kodaniku kodu uksele või lõualuule "koputama" minna, aga sellest pole alati kasu ja kuhu me nii jõuaksime? Kahjujuhtumi korral lahendagu asja ikka kindlustus, kellele me ka maksame. Peamine, et rollu kindlustus ikka inimliku hinnaga oleks. Kui aasta kindlustus a-la 300 eeku maksaks ei tohiks see ülejõu küll kellelgi käia. Registreerimine võiks samas suurusjärgus olla, aga see on ühekordne väljaminek, et pole ka sellest midagi hullu.
Kui raha pole, võib ka jalgrattaga tööl käima hakata ja mured murtud.
Jah.Aga ka jalgrattaga tullakse külge.Paneme sellele ka tuhandesed sundmaksud peale.Egas siis meie riigis on ettekujutus,et terve rahvas teenib ju miljoneid.
Ja mis puutub siia soome? Jutt käib ju siin eestit puudutavate seadustega ja praeguse seisuga pole küll enam midagi täpsemalt kuulda sellest rollerite registreerimisest ja lubadenõudest vanematelt kui 16
Aga kui üldse lähemlt uurida,siis Soome on küll bürokraatlikum maa(kui enam on) aga seadused on ikka kordades inimlikumad ja reaalsest elust lähtuvad.
Viimati tuli välja ka see,et näiteks rekka koorma kõrgus,mis meil on piiratud 4m peale,on seal 4,5m.Iseenesest suur vahe juba.
(1) Jalgratast võib sõiduteel juhtida vähemalt 10-aastane isik.
(2) Mopeedi võib juhtida vähemalt 14-aastane isik.
(3) 10–15-aastasel jalgratturil ja 14–15-aastasel mopeedijuhil peab sõiduteel sõitmisel olema kaasas vastav juhiluba.
(4) Jalgratta või mopeedi ning nendega võrdsustatud sõiduki juhtimiseks ei nõuta juhiluba isikult, kes on vähemalt 16-aastane.
Sellel aastal kehtima hakanud seadus ütleb selgelt, et alates 16-ndast eluaastast ei pea mingeid juhilubasid olema jalgrattaga või mopeedi, rolleri juhtimisel. Mida siin ikka pikalt pläägutada? Vaadake seadusi riigiteataja.ee
Oled kindel,et see on sellest aastast kehtima hakanu? Vähemalt ARK kodulehel,Sinu antud lingil pole varasemaga võrreldes küll absoluutselt mingit muudatust.
Sai just värskelt ostetud rolleriga ARK-is käidud ja tegin selle uue mootorsõiduki esmase ülevaatuse ,kuna aga arvele võtmise eest küsiti vist 2400 krooni siis jätsin asja katki ... kindel mida nad nõudma hakkavad on sertifikaat kui seda pole siis ei saagi rollut arvele võtta.Mul oli see olemas aga ikka oli nagu midagi mäda aga kuna ma olin saue ark-is esimene rolleriga klent siis tehti mulle siiski paberid ära ainult vaja maksta veel see ulme summa et number ja teh -pass saada.
See lubade nõudmise värk on veel ühe, siiani vähe läbi räägitud võimaliku tagajärjega - see võib põntsu panna arenevale rolluturismile Euroopast meie kanti, selhulgas otseselt Eestisse.
Mingit rolleriturismi ei ole küll mõtet loota ega oodata. Seda ei tule niikuinii. Võibolla mõni vanake vahest võib sattuda eestit läbima mopeedi/rolleriga, aga neil reeglina mingi liikuri juhiluba ikka on, mis oleks meil täiesti aksepteeritav. Ja väidetavalt, kui seadus jõustub, siis EI nõuta lubade olemasolu neilt, kes on seaduse jõustumise hetkel vanemad, kui 16 aastat. Seega puudutab see just nooremat generatsiooni.
See nn väidetav rolluturism on ju selle seaduse puudumise tõttu ju samuti piiratud, just meilt väljapoole on registreerimata ja kindlustuseta mopeedi/rolleriga keeruline saada.
Rolluturismi pole küll mõtet pesuveega välja visata. Mis tähendab pole mõtet oodata? Seda tuleb riigil just arendada ja reklaamida. Ja ma pidasin silmas just vanemat generatsiooni, kel jalgrattaväntamine oleks juba puhkust välistav tegevus. Lõppeks sellest saaks söönuks ja joonuks mitte ainult turismitalud. Noortega on jah asi mõnevõrra keerulisem. Kuid jällegi, kui inimesel on vaja ikka luba teha, siis ta valib A, mitte A1, ja ostab ka mootorratta..no ja kui riik just seda tahabki, siis siis pole tõesti midagi öelda.
Üldiselt, kui inimene tahab mingit luba teha, siis on selleks vist ikka peamiselt sõiduauto kategooria. Ja nende lubadega võib tulevikus mopeedi/rolleriga sõita muret tundmata. Sobik ükskõik mistahes kategooria juhiluba. Olgu või traktoriluba.
Pole märkimisväärset mopeediturismi siiamaani täheldanud ja vaevalt, et riik kakkab seda suurelt arendama/promoma. Sellepärast ei oota ega loodagi. Ma ei näe sellel ka erilist kasutegurit. Arendagu enne mototurismi ja siis mingu ka sujuvalt mopeediturismi peale. Või tehku seda käsikäes.
Heh kui selline seadus tuleb, et load peavad olema ka siis kui oled 16+ aastat vana hakkavad 16 aastased nolgid (kaas arvatud mina) tegema endale 50cc asemel 125cc lube ja siis on asjad päris hullud
Riigil oleks ikka targem see seadus tegematta jätta sest tagajärjed on võrdlemisi hullud. kui praegu sõidaksid need idioodid sulle 45km/h sisse poleks asi nii hull, kui nad tuleks 90km/h. mind paneb küll mõtlema.
ja see 16+ pole lube vaja seadus on võrdlemisi tore, sest nii vanad noored enamjaolt ikka teavad liiklusest piisavalt ja see seadus on sellepärast nii, et alla 16 aastastel peavad olema jalgrattaga liikluses liiklemiseks olema jalgratta juhiload ja need kes on jalgratta load teinud saavad liikluses väga hästi hakkama. aga, et 16+ tohib rolleriga lubadeta sõita on see, et 16+ poleka jalgratta juhilube vaja. Mina paneks siis Rolleri ratta kategooria alla Ja siit tulebki vällja tõsiasi, et riik tahab rolleri ''ratta'' kategooria alt vedada ''mootorratta'' kategooria alla. Mina näen selles positiivset ja negatiivset külge. Mõelge nüüd ise kas mu jutus on point ?
Ega sinu jutu pointist ikka aru saa küll. Niikuinii teevad tatid ju mopeediload ka praegu 14 aastaselt. Just samade lubadega sõidad ka siis, kui vanus üle 16 eluaasta. Milles probleem?
Ega siis ei tähenda, et kui teed omale A1 load siis võid oma 50cm3 rolleri ilgelt ära tüünida ja 90km/h sõita. Ei või, sest valmistajakiirust(45km/h) ei või saa ületada, olgu sul või reaktiivlennukiload. Kus on kirjas, et riik tagab mopeede panna mootorratta kategooria alla? Ei ole nii, sest mopeediga võib selle seaduse jõustumisel sõita mistahes mootorsõiduki loaga.
See seadus peab kindlasti tulema, kuna mopeedijuhtide poolt tekitatud liikluskahjusid ei hüvita liikluskindlustusfond. Aja siis seda raha mingi 14 aastase tati käest taga. Kui on mopeedid kindlustatud, siis seda probleemi ei ole. Samuti registreerimine, mopeedivargused kindlasti vähenevad. Samuti tehniline ülevaatus, kuna liikvel on ikka selliseid rappeid, et anna ikka olla.
Ma küll rääkisin muust. Lubade nõue võiks ju tõesti mingi kuni 16-aastastele olla, kuid...ja siin ongi peamine point - lubade tegemise nõue automaatselt teeb ka neile tatikatele (tulevastele sõitjatele) ebaatraktiivseks need nõrgemapoolsed masinad, ehk rollud. Ja automaatselt suunabki nad tugevamatele ja jõulisematele masinatele. See on ju loogiline, siin isegi ei saa olla kaksipidi järeldust. Seega riik soosiks mootorrataste kasutamist nende poolt. Ok, teevad load neile masinatele ära. On's oodata õnnetuste vähenemist? C'mon, need masinad ainult lisavad õnnetusi juurde. Ma ei puuduta isegi lubadeta sõitjaid (isegi küsimust ei teki, milliste aparaatidega sellised siis sõitma ja politsei eest põgenema hakkavad....kindlasti mitte 50 kuubikuliste tigudega).
Tatikad teevad ju ka juba praegu omale alates 14a mopeedijuhilube, et sõita saaks. Samade lubadega võivad ju sõita ka tulevikus siis, kui ollakse vanemad, kui 16 aastat. Pole ju mingeid motikalubade tegemist vajagi, et mopeedi-rolleriga sõita, milleks, mopiload juba ammu ju olemas. Ja üldiselt, kui ikka vanus juba lubab, siis minnakse ikka motikalube tegema küll. Alla 16 aastased ei saa niikuinii motikalube omada ja seega jäävad neile niikuinii mopeedid kõvemaiks mootoriga sõidukiteks. Nii et riik ei soosi siin motikatele üleminekut küll kuskil.
Eriti ei muutu ju selles nn lubadenõudes eriti midagi. Ja mopeedilubade tegemine on tõesti ju eriraske? Pole vaja autokooliski käia. Mine ARK-i kohale, tee lihtne teooriatest ja paar ringi platsil ja asi mutt.
Ma kuulsin sellist teemat ,et kui oled alla 16 ja roller on alla 50ccm siis võib sõita jalgratta lubadega!!Tahaks osta aga olen alla 16 aastane ja ma tahakski teada kas ma võin sõita jalgratta lubadega nii,et politsei ei tee trahvi?????:D
Kas Argo ka küsimuse tõstatamise kuupäeva vaatas? Muidugi on nüüdseks selge,et summad pandi paika suhteliselt inimlikud(kuigi mõne maamehe terve sõiduk maksab vähem). Alguses oli ju selle info koha pealt tühi maa.Öeldi vaid,et riigilõivud tulevad nagu uue sõiduki regamisel ikka.
Mina selles teadmises otsustasingi tsikli kasuks.Mis sest,et aastaid sõitnud polnud.Kui juba registreerima peab ja lube vaja on,siis peab ka masin sellele nõudele vastav olema ja ka liikuma.Oletan,et minu mõttemaailma jagajaid on palju.
Aga kust ma saan üldse teada mida mul rolleri puhul tarvis on? Load? Kindlustus? Arvelevõtt? Ja mis maksab? Mul pole küll mingit aimugi ja ega ei oska kusagilt otsida ka. Sõidan lihtsalt edasi ja kogumoos. Kunagi sai küsitud ARK'ist, sealt vastati et nii vanale mehele pole küll enam mingeid lube tarvis. Varsti jään veel vanemaks.
Jalgrattalubadega võid sa sõita jalgrattaga. Mopeediga sõitmiseks pead tegema ikka mopeedijuhiload. Sellised asju nagu rolleriload ei ole olemas. Roller on nn keretüüp. Nagu nt. motikatel enduuro, shopper, bike.
Roller ei ole tegelikult keretüüp.Juba kallil nõuka ajal olid mootorratas ja motoroller eraldiseisvad masinad.Nii nagu ka mootorrattaid,oli ka rollereid erineva kubatuuriga ja erinevailt tootjailt.Enamasti vajasid nad sõitmiseks motikalube kuna olid üle 49,8 ccm ja arendasid kiirust üle 45 Km/h.
Rollerite puhul oli aga üks kindel.Neilt ei nõutud riiklikku tehnoülevaatust.Erinevalt mootorratastest ei olnud nad ka sõjaväe arvel ja jäid mobilisatsiooni puhul omanikule.Ka tehnilises passis olid nad kirjas motorolleritena.Niipalju ajaloost.
Ilmselt oli vahetegemise aluseks nn.kinnine kere,istumisasend,rataste mõõt,maastikusuutlikus ja võibolla veel midagi.
Praegu ei ole ju nõukaaeg. Rollereid on ka suurema kubatuuriga kui 50 ja need on tänapäeval arvel mootorrattana. Ei pane keegi tänapäeval enam teh. passi märget roller. Alla 50 kuubiku on ta niivõinaa mopeed, seaduses ei ole sellist terminit nagu roller.
Jutu lõpus ju ise ka ütlete, et vahet tehakse kere järgi. Nii ongi.
Ei või ja ei saa.
Mopeed-kuni 50ccm ja tehn kiirus kuni 45Km/h.
Nii ja eelnevast.Nagu mainisin-varem oli roller registris rollerina ja mootorratas mootorrattana.Iseenesest oli asi siis ka lihtsam,sest ka tehnilisest küljest on need kaks siiski erinevad masinad.Vedrustus,mootori kinnitus,dünaamika j ne.jne.
Tsitaat:"Kas präegust tuleb teha sõidueksam linnas või ainult ark'i platsil?"
Huvitav,mis rahvusest ja kui vana küsimuse esitaja on? Vaevalt,et eestlane ja üle 5a.(see viimane juhul kui peaks olema eestlane).
Aga nüüd ka sisu juurde.Ilmselgelt on üks põhjusi,miks tuli meile kaela uus needus rollerite dokumenteerimise näol,harimatus.On ju näha,et tegeldakse tehnikaga meelsamini kui õpitakse.Ja seetõttu ka need praeguse olukorrani viinud megadebiilsused liikluses.Võime ju uue seaduse eest tänulikud olla vaid ühele kontingendile,kes arvas,et neile on kõik lubatud...
See on lihtne.Kõigepealt põhikool koos emakeele eksamiga ning siis Maanteeametisse.Eelnev on vajalik sellepärast,et eksamineerija ikka aru saks,mis paberile kirja on pandud.Kui valesti aru saavad,võivad läbi kukutada.
Oi kuidas ma vihkan lolle autojuhte. Süstivad igalt poolt ette... Ja nii võiks lõpmatuseni vihata. Tsiklimehed ajavad ka autojuhtidel(eriti sellistel,kes oma egosse ära ei mahu) närvid haavalehe kombel vabisema. Panevad ju need ka esimestena ristmikult minema. Auto on ikka mannetu tegelane tsikli kiirenduse kõrval.
Moped(eesti keeles siis mopeed) tuleneb sõnadest MOtor+PEDals. Jalgrattale siis ühesõnaga aretati peale mootor.
Nüüd küll pedaalid on kadunud enamusel, aga nimetus ikka jäänud.
Täpselt nii. Hilisemad Kickstarteriga variandid olid ametlikult nimega mokick. Aga see nimetus ei levinud. Kuigi just seda tänapäevased isendid on. El. starter välja arvata. Pedaalidega versiooni kohtab veel vast muuseumis. Vanad Rigad ja mõned Jawad. Rolleri kohta tean aga seda,et selle nimi tuli rullina mõjuvatest miniatuursetest ratastest. Mopeed kui selline, ei sobi rollerile kuidagi nimeks kasvõi puhtfüüsiliselt. Proovi asjale veel pedaalid külge aretada. Päris värdjas asi tuleks välja või mis?