Mõtlen, et peaks teieaga seda kogemust jagama - sai ostetud novembris 250 cc hiina krossikas Nitro Hurricane hetkel vist esimene eestis mis eelnevalt on olnud Apollo nime all.
Olen sellega nüüd kärutanud siin ja seal nii metsas, karjääris kui kruusateel. Krossirajale ei ole veel saanud kevadel kindlasti lähen.
Probleemiks on kindlasti odavad jupid (amordid mis ei tööta nii effektiivselt kui vaja, paras puuhobune ) ja veidi lahja mootor (18 hj ~13,5 Kw väike hoog sees siis esiratast maast üles ei rebi ) kindlasti annab seda mootorit veidike veel tuunida aga hetkel veel ei hakka kuna mootor ju uus ja vajab sissesõitmist.Ise olen rahul kuna see mu esimene krossikas ( eelnevalt on kogemust 10 aastat bike seljas ).
Panin peale ka tuled, et vahest maantteelt läbilipsates end nähtavaks teha aga registreerida ei kavatse. Tegin paksust alumiiniumist põhjakaitse, et õlikorki katki ei sõidaks, vajaks veel käekaitsmeid heeblite kaitseks ja mingi spidokas poleks kah paha peale orgunnida ( ajutiselt panin mingi jalgrattakompuutri ). Täna sai isegi piigid alla pandud ja vägagi muretu on sõita valimata rada.
Esimene 400km on olnud muretu, korra on vahetatud õli ja reguleeritud klappe, metsas ronib kui põrguline,teepeal on tippkiirus hetkel 85km/h ilmselt mootorit tuunides ja ketiratastega kombineerides saab isegi 100 km/h kätte.
Jupid on kah suht odavad aga alati saab kallemaid juppe ka sinna peale osta. Hetkel ei kavatse eriti sellesse niisama raha sisse tampida vaid nautida sõitu seni kuni masin lubab.
Arvamus: selle hinna eest on masinat kuhjaga ja elamus juba ära tasunud. Kindalsati on Hondad, Kawasakid, Suzukid, Ktm-id ja muud trendikamad masinad kvaliteetsemad ja paremad aga milleks maksta rohkem. :D
Tundub isegi suht asjalik masin, see mootor võiks olla töökindel, arvestades et ainult 13 kw võrreldes teiste 250 krossikateka millel kw pea poole rohkem. Tundub selline paras hind mida noored motohuvilised enda rahakotist jõuavad maksta. Endal esimene krossikas oli ka hiinakas, nüüd kawa peale üle läinud. Vahe on märgatav aga 14 aastasena poleks jõudnud kawa osta. Jõudu noortele motospordi huvilistele.
nüüd veelgi rohkem sõitnud ja esimene hoolduski tehtud Tartu Motohobis ( klapide ja pidurite regul, õli vahetus )32 € külje plastikud on juba lõhutud tegin ise uued, samuti olen ka juba siduriheeblit vahetanud ja kakskorda karpat puhastanud aga muidu kärab endiselt :D
ei ole nii rikas...? - kindlasti on odavam osta 9,4 tuhhi eest KTM (uus) ja sõita sellega muretult 10 aastat mis teeb sama välja mis iga aasta osta üks uus hiinakas :D kellel on aga nii palju raha, et sedasi toimida ? Engineer on hästi öeldud, sobib just esimeseks masinaks, et on taskukohane ja proovida kas meeldib seda tüüpi rattaga üldse sõita.
mulle meeldib ja olen peaaegu kindel, et kui ma selle hiinaka nüüd ribadeks olen sõitnud siis ostangi mingi kõvema margi masina.
Mis aga tekitas küsimust, vaadates uuesti selle stenolink kodulehte ja seda sama müüdavat tsiklit siis kuradid on pauguga ~200 €otsa lükkand hinnale millega mina selle juraka ostsin! kui veel hinda tõstetakse siis ei ole asjal enam jumet. 1500 on krossika valikut jalaga segada milleks siis enam hiinakat ?
Odava raha eest!? Kas sa tõesti ostsid selle junni sealt Stenolingist mingi 1000.- euri eest või? Rahast kahju pole hakanud või?
Riias müüakse neid 800.- kopikatega. Selle raha eest võib-olla, aga tuhat ja peale, tänan ei. Nii head nad nüüd ka ei ole. Alguses võib ju tunduda, et täitsa kestab, aga oota ja kasuta ikka veel veidi. Sihtotstarbeliselt. Varsti ei saagi peale remontimise ja juppide tagaajamise muud tehagi.
Nii tänaseks on selle Nitroga märksa rohkem seiklusi olnud. väikseid asju ei hakkagi mainima aga hiljuti jutus ühel lõbusõidul nii, et mootor lõpetas töötamise ja kõik. veidike seistes siis kargas korra käima ja jälle vaikus. tuli kutsuda keegi autoga järgi ja jonnipunn koju viia. Sain veal jaole süüte CDI pistikul üks klemmike sädeles ja ei andnud ühendust. Asi korras läksin uuele lustile mis viis kodust päris kaugele ja pea kõige kaugemas punktis kett otsustas ära väsida ja katki minna. keris raibe end ümber võlli ja läbi mingi ime lõhkus ära ratta simmeri kui ka laagri seal sees. taas tuli auto kuidagi järele saada mis oli omaette ooper :D . Ok ostsin tartu motohobist uue keti (28 €) ja tegin ühe väikse lusti veel ~10 km ja peale paaripäevast pausi läksin jälle metsavahele ja plaan oli kodust ikka kaugele minna aga oh häda 3 km kodust läks uuesti kett katki. nüüd juba sülitasin augu maase ja vandusin tulist kurja. Jalutasin vandudes koju ja tulin autoga jälle järele :D. Hiljem selgus et esimene kett oli ka keti juhi ära lõhkunud mida ma kohe ei märganud.
nüüd uued jupid käes ja masin kokku pandud homme lähen katsetama kaugele sõita saan :P
Ostisn kah nüüd endale sellise ja olen sinuga nõus esimesek rattaks käib küll ma pole ka nii rikkas et 5000 osta mingi KTM ja see kohe sodiks sõita et hakkata kalleid juppe ostma sellele. Hiinaka katki sõidad ei hakka väga kahju ostad uue jupi asemele ja taskukohase ja ma arvan et ei hakka võistlustel kah käima vaid lihtsal metsas kärutamas pingeid maandamas.Loodan et jään kah rahule:D.Vaatades videosid siis jõudu ja minekut on.
Hiinakate väljamüügihinnad on tõusnud seepärast et sissemüügihinnad on tõusnud. Hiinast ostame sisse dollarites aga ühe dollari eest tuleb viimasel ajal üha rohkem eurosid välja käia. Ei ole ka suutlikkust et valuutariski kindlustuse alla magama panna.
Aga noh KTM'i ostjad peaksid rõõmustama, euroalas toodetud kraami mõjutab valuutakursi muutus vähem.
aga siis on hästi kui mul juba mõttekaaslasi on. peale viimast putitamist olen ikka sõitmas käinud nii pikemat otsa 60-70 km kui ka kodumetsas ringi marutanud :P ja praegu ei ole veel miskit juhtunud.
kui Nitro omanike juurde tekib siis tee või sügisel kokkutulek :D
aga sa sumbol25 kirjuta ka siia siis kõik mured ja probleemid siia kirja
jagan aga uut juttu selle aparaadi kohta :P
Läbinud taas murtuid kilomeetreid ja ühel ilusal päeval läksin siis karjääri marutama. seekord juhtus siis siduri tossiga väike vimka mis otsustas lingi poolsest otsast katki minna aga ega osaval sõidumehel sidurit tarvis polegi ja jätkasin marutamist :P
peale tunnis sõitu kus oli ka rohkesti hüppamise harjutusi tundsin, et vasak jalaraud ei ole nagu väga kindel ja avastasin, et see vaeseke oli odavast keevitusest veidi väsinud ja lääpa vajunud ja ka see ei seganud oma lõbutsemist jätkata. nii veetsin oma kaks pool tundi tihedat kimamist pehmes liivas ja kruusas kus sai siis praktiseeritud mäkketõusu ja hüppeid.
koju jõudes tinutasin trosssile uue otsa ja keevitasin jalaraua uuesti kokku ja ilmselt on täna sõitma minek.
Olen sellega nüüdseks sõitnud kõva 3-4 tundi (pole aega olnud rohkem) esimese sõiduga suutsin metsas ära kaotada küljejala vedru (kapuutsi pael aitas hädast välja),siis sai kodus kõik kruvid ja poldid üle käid aga miskipärast jäid ratta omad 2 silma vahele ja teisel sõidul oli ära tulnud tagumise ratta mutter koos ketipingutiga (õnneks letsime need üles) ja kolmas sõit oli hea.Aga peab mainima et olen rahul odavalt palju lõbu (Y)Taavi ma ise Tartus
oh siis sa polegi kaugel kui sul on millegiga masinat tuua siis tule siia kanti saab metsades sadasid otsida :D Mul ei ole ka probleemi sinu kanti tulla mul buss vedamiseks ;)
muide, ma keerasin kõik poldid mutrid ostu päeva õhtul üle kui tsikli bussist maha sõitsin ja garaazi ajasin ;) ja tugi jalavedru suutsin ka ära kaotada samal sõiidul kui esimest korda kett katki läks :P
täna sai jälle mingi tunnike marutatud poriseid metsateid :D
ok, miks ei ole uusi lugusid - sest olin veidi lohakas ja jätsin õli õigel ajala vahetamata ja isegi ei kontrollinud, ja juhtus see mis juhtuma pidi - keset mõnusat metsaretke jooksis mootor kokku :( nagu öeldud õli viga ei olnud kuna õli ei olnud :D
muidugi selle remont oli ka üks paras ooper omaette. Viisin masina siis Senoliknki ja rääkisin ära oma loo, et u 400-500km tagasi hooldusest tulnud ja spetsialistid teinud ja nüüd jooksis kokku. lubati uurida ja teada anda.
Läks siis kaks nädalata mööda ei kippu ega kõppu - helistasin ise. sealt anti mulle kohe remondifirma nr kes remondib, helistasin siis sinna seal vabandati ette ja taha et mehed tõbised ja pole saanud masinat vaadatagi. käisin siis veel mingi nädala pärast närvidele vist isegi kaks korda ja siis olid asja vadanaud. telliti siis uued jupid ja uskuge või mitte aga väntvõll tuli hiinast 1,5 kuud !!!
OK vaatamata kõigele oli masin korda tehtud siis üritasin suruda seda garantiisse mis mul läbi ei läinud öeldi et minu süü et ei jälginud õli taset - ok olen nõus ! 460 € kooliraha on ikka karm pauk aga tuleb alla neelata :(
Nüüd on masin juba kaks nädalat käes olnud ja rõõmu kui palju :D
eile käisin siis elu esimest korda krossirajal - kirjeldamatu elamus mis sellest väiksest masinas algaja saada võib :D Aga olgem ausad ega need amordid just kõige meeldivamad seal rajal ei olnud :D aga ikkagi 2 h rajal sõita ( koos pausidega kokku 4 h) ja pidas vastu. alguses polnud julgust ju hüpata siis põristasin niisama läbi aga hiljem kui hakkasin harjuma ja julgus ka tekkis siis tuli ikka nii mõnigi korralikum hüpe välja, kahjuks ei olnud aega pilte teha ega filmida aga järgmine kord kui lähen siis panen ka filmilõigu üles
üks on nüüd kindel - Ma jälgil ÕLI TASET :D
nüüd ta peale remonti sõitnud mingi 150 -200 km, et teen vast õlivahetuse ka jälle ära igaks juhuks.
On kah plaan see sama masin endale soetada juuli lõpus või augusti alguses ja nagu näha siis oled masinaga rahul ja noh hiinaka kohta ei saagi loota, et see kestab 10 aastat. Aga välja arvatud see õli jama mis oli su enda hooletus (noh eks juhtub ikka) on sul siis suuremaid kulusid veel olnud selle masinaga või ainult pisi vead? Ja kas sa umbes tead kah palju sa siis selle aja jooksul oled sinna raha sisse pannud? Kuna masinal ju spidomeetrit peal ei ole siis missugune on tehase soovitus kui tihti õli vahetada?
kui seda õnnetut mootoriremonti ei arvesta siis rahaliselt on läinud bensiini raha + ükskord hooldus Motohobis ( 35 €), kaks siduriheeblid mis on kukkumistega läinud (30€), uus õhufilter ( 9 €), ketid (18 € ja 40€) viimane kestab siiani, keti juht (29€), Tagarattalaagrid (10€) kaks õlivahetust ~25 € ja oma aega mis meeldiva putitamiste peale on läinud :)
ligi 200€ - ei ütleks, et seda just vähe on aga olen vast mingi 2000 km maha ka kärutanud ja mitte niisama vaid ikka rasketel tingimustel ja ka pikkemaid otsi tehtud (~70-80km).
aga ikkagi olen rahul :D
poes öeldi et esineme tehase õli oleks vaja peaaegu kohe ära vahetada u. 50 -60 km järel. siis 80 km pärast ja üldine iga tuhaende tagant. Oleneb kuidas sõita, JÄLGIMA ÕLI TASET ja siis otsustama millal vahetada ;)
manual räägib "vajadusel iga kuu ja kindlasti iga kuuekuu tagant vahetada õli "
Ei no tore küll, kuhu see õli sealt karterist siis kaob? See pole ju normaalne, et iga sõidu eel õlitaset pead vahtima. Õlibahetus tähendab ikka seda, et vana õli asendatakse uuega, mitte juurdevalamist, sest mootor sööb mingil põhjusel usinasti õli.
Selle raha eest, mis sa selle hiina asja sisse tagunud oled oleksid kordades asjalikuma mudas püherdamise ratta saanud. Ratta, mis oleks sõitnud, mitte kuskilt hiinast juppe oodanud.
vot ei oskagi täpselt öelda palju ta sajale võtab aga paak peaks olema 5 L ja sellega olen teinud ära mingi 70 km otsa ja on seal veel järelgi. max 5 ja viisaka ühtlase sõidu juures ilmselt vähem.
ka mulle pakuti panna uut mootorit aga olevat vedelikjahutusega siis areta radikat ja värki sinna mis oleks ilmselt kallim, keerulisem ja hiljem üks asi juures mis kukkumisel võiks katki minna.
kui oleks mingi 4 tuhhi raha siis ma ka hiinakat ei ostaks, ikka KTM i aga nagu eelnevalt on öeldud siis raha korraga nii palju välja käia ei olnud ja ega ju ei teadnud ka seda kas mulle üldse meeldib selle stiiliga tegeleda ( ise ju CBR -i mees ) aga peale viimast korda krossirjal pean juba plaani end krossi varustusega täiendada ja ilmselt ka tulevikus miski kõvem pill sebida
ohh kelle on juba nii palju peaks minema veidi metsavahele läristama ;)
See radika külge sättimine on tühiasi. Millisel tänapäevasel krossirattal radikat küljes pole? Pole kuulnud, et neid radikaid massiliselt puruks kukutakse.
Aretasin aastaid tagasi ka poja mopile vedelikjahutusega mootori peale. Ei midagi keerulist.
No kui endal mutrivõtmed peos ei seisa ja lastakse kuskil remonditöökojas kõike teha, siis loomulik, et pärast pisar silmas:)
No mina ei saa aru mis te nendest hiina junnidest ostate ise omandan 1993a. Kawasakit kx80 masin on minu käes olnud pea 2a. Ja ostsin ta 500euro eest. Ainult korrapärased hooldused! Masinal ise on 21kw tipp jääb sinna 120 kanti noka tõmbab isegi 3 käiguga maast lahti :)