Mootorratad

Vana M-i laadimise märgutuli?

Vince
22:39 02.06.2004
Kas keegi oskaks ja teaks seletada, milline lamp käib vanale M-le (mul K-750) esilaterna punase klaasi alla süütelüliti külge, see, mis näitab, kui generaator ei lae. Pesa on selline imelik, allpool messingist painduv klemm ja üleval ümara avaga rõngas. Vahe ca. 12 mm. Punane klaas ise valtsitud laterna kere külge.
Juku
22:59 02.06.2004
Ju sinna oli aretatud taskulambi pirn a´6,2 V.Originaalis oli tavaline 6-voldine väikese sokliga.
karu
11:44 03.06.2004

sinna on originaalis aretatud lausa eripirn, mille sokkel tõuseb üle klaaskolvi, nii et pirn on nagu toru, ülemisest otsast lahti:)
pinge ikka 6v. saad selle asendada suvalise 6v-se pisipirniga, millele sokli külge pisike juhtmejupp joodetud. juhtmejupp keera ümber ülemise rõnga ja pirn pane nende kahe vahele hästi kerge pinguga nii et ta alumiselt kontaktilt voolu saaks. mul rokib sarnane aretus juba aastaid, sest tegin süsteemi 12v peale ümber. kuigi, seda lampi kasutan hoopis õlitulena.
Vince
11:43 05.06.2004
Tänan!
Ma ise mõtlesin ka midagi sellist teha. Kui nüüd tsikli uuesti käsile võtan, vaatan seda asja ja proovin aretada.
Taolist pirni, nagu sa originaali kirjeldasid, polegi ma kunagi näinud. Kas seda veel saada ka kusagilt on?
karu
13:12 05.06.2004

hmm, vaata täikadele, kui ikka tõsine huvi. äkki isegi saab.
TO: karu
13:45 05.06.2004
kas 6v pealt 12 tegamiseks on midagi peenemat sisteemi ka vaja või piisab aku ja pirnide vahetamisest
Juku
14:56 05.06.2004
Küsimus pole küll mulle suunatud,kuid siiski arvan,et lülitid ja juhtmed võid alles jätta,enam-vähem muu läheb vahetusse,päris kindlasti generaator ja relee-regulaator.
karu
15:27 05.06.2004

tegelikult läks hoopis üks ilus ja hästi säilinud vana M-72 esilatern koos kõige selle suure süüte- jne lülitiga 12v-se süsteemiga MT-10-le peale. ja ümber tuli teha peam juhtmestikku, sest MT-10-l on koletu hulk igasugu erinevaid ja minumeelest üsna mõttetuid kontroll-lampe.
enamus neist läks üle jala ja alles jätsin ainult õlitule, mis saigi ülalkirjeldatud viisil kohale aretatud. samuti sai sinna laternasse pandud sigulli optiline element, et oleks kuhugi 12v-ne valgusallikas pista.

kui sul on aga mõni vana 6v-se süsteemiga ratas, siis hoidu heaga selle 12 voldi peale ümbertegemisest. väga palju jama ja milleks küll? enamus neist vanadest genekatest ja releedest on siiski remonditavad.
Juku
21:15 06.06.2004
Kas sa viskasid üle parda ka geneka märgutule? Mul on selle puudumisest 22 aasta tagune kurb jalgsilükkamise ja slepissõitmise kogemus.
karu
21:53 06.06.2004

läks manit tulukene üle jala jahh... ja juhtus minulgi nii, et tuli ühel hetkel lükkama asuda, sest laadimine kukkus ära keset päeva ja tulede järgi ei saanud ju midagit aru... õnneks tuli peale paarisajameetrist lükkamist mõistus koju ja sai peene traadiga ergutus otse üle rikkiläinud relee kohale saadetud. käima ta ikka läks ja noh siis sai sõidetud nii et traat kohal ja üsna madalad pöörded ja kaugtuli peal noh veerand tundi - siis laadis aku täis, siis traat maha ja aku peal noh kah veerand tundi kuni tuled tuhmiks kukkusid, siis traat tagasi ja nii ma jupikaupa koju tulin...