Tere sooviks siis osta endale kas rollerit või zidi.Hind oleks kuni 7000.Küsimus oleks siis kumba soovitate osta,sõidan põhiliselet linnas aga sellises väigsemas linnas kus tuleb ette sõita ka sellise jämedama killustiku peal et seal on nagu parem zidiga sõita aga rolleriga on ka jälle hea sõita just linnas ja rolleril on parem kiirendus ja kiirus kui saaks piiraja maha võtta ,aga ega mingit väga ilusa välimusega rollerit vist selle 7000 eest ei saa.Mingi hiinaka vast saaks aga ega neil hiinakatelgi midagi viga ei ole.
Ette tänades!
Ei tea isegi mida teeks! Kui poes neid tutikaid ZIDe vaatata siis hakkab ikka ila jooksma küll (nagu veneajal kui sai moppe/sikleid letitaga himustada)! Samas nüüd olen seisukohal, et tuleks vaadata ettepoole, st vaja suund võtta lääne rolleritele-siklitele, sest vene omad "ajast ja arust" sest nendega vaid remondirõõm!
Zavod Imeni Degtjarjova- Degtjarjovi Nimeline Tehas. Kovrovi tehas, mille põhitoodang on sõjatehnika, kuid selle kõrval toodetakse ka rahvatarbekaupu, sealhulgas mopeede ja mootorrattaid. Muuseas Kovrovetsid ja Voshodid tulid samast tehasest.
On ka teine ZID- Dzerzinski Nimeline Tehas Permis, mis toodab mootorsaage Druzba, Ural, Taiga. Nendegi mootoreid mopeedidele peale pandud.
@olavi (kui jätta välja mu rolleri jutt siis )
Võtta parem 2T ZID mitte 4T.
2T on ikka tunduvalt erksam ja võimsam.
4T on vb tõesti natuke vastupidavam aga võrdle kasvõi tehase andmeid 2T ja 4T.
einoh..mina võtaks ennam raudselt rolleri...zid on jama pill...algul võib huvitav olla jne. aga pärast seda ainult putita...ja ega ta edasi ka ei lähe...ei soovita osta...endal oli kunagi zid ja see seisab garaasis nurgas...mootor koos...nüüd sõidan aga yamahaga...väga hea pill...
Algas kuues hooaeg ja veel EI saa öelda, et Zid-i muudkui putita...
Elementaarsed hooldustööd on loomulik osa tsikliomaniku elust. Muidugi - kui rolleripoiste jutte lugeda erinevatest foorumitest, siis keskmine rollerist lihtsalt ei küüni oma tehnika hooldamiseni.. Lausa koomiline on, et küsitakse nõu "rikete" kohta, mis oleksid likvideeritavad või ennetatavad näiteks elementaarse puhtusepidamisega. Üli kergekäeliselt jookstakse oma rolluga remonditöökotta. Aga noh - eks keegi peab neid kah toitma.. :p
Kaua oled oma yamahat piinanud?
Muide - kui oleksid alustanud Yamahast ja praegu oleks Zid - siis oleks tulemus putitamise ja garaazhinurgas seismise poolest täpselt vastupidine olnud.
Minul veereb Zid 70 km/h (72 km velospidoga mõõtes) pärasat hoolikat sissesõitmist Ja ilma forsseerimiseks-piirajate mahavõtmiseks-putitamiseks käsi määrimata. Soodsa ilmastiku korral teeb spidokas täistiiru skaalal.
Edasomineku kohta niipalju, et olen temaga palju vabariigisiseseid pikki otsi korraga sõitnud. Oma retkedel olen ikka rolleritele maanteel järgi jõudnud. Samas minule pole maantee peal veel rolleriga järele tuldud. Üldse torkab silma, et rolleritega justkui peljataks pikki teekondi ette võtta - ei saa küll aru miks, kui ise ollakse nii kindlad nende vastupidavuses ja ülimuslikkuses!!???
Kui edasiminekuks nimetatakse paanilist startimist valgusfoori tagant, siis selle kohta tõesti ei oska midagi öeldakse - pole minu huvi. Liikluses pole kunagi jalgu jäänud kellelegi ja kui vahest mõni teismeline leiab, et vaat nüüd näitab kohalt äraminekuga mulle "koha kätte", siis võtan veel eriti hoo maha, et ullikesega võimalikult vähe aega koos liigelda - ohutum meile mõlemile.
Ei no mul sõbrad käisid rolleritega pärnus (tallinnast).
Ja ei jäänud tee peale üksgi.
Loogiline, et roller viidakse töökotta, kui ise tehnikat ei jagata sest, kui mingi osa ära lõhkuda teadmatuse tõttu siis on rahaline kahju väga suur (ZIDˇl jah hea juppid mega odavad).
Ja mis sa sellega öelda tahad, et rollerid sul ikka seljataha jäänud.
Tean sellest pärnusõidust. Biker.ee-s kulus pool aastat ja lõpmata palju lehekülgi teksti, enne kui rahvas liikuma sai... :))))
Valmistuti nagu ei-tea-mis kangelasteo sooritamiseks, selleks et viiekümnekuubilistega korraks üks pikem tiir teha. :D
Aaga sellest "seljataha jätmisest" seda, et miskipärast nendele vähestele rolleritele, mida maanteel olen näinud minuga samas suunas sõitmas, jõuan alati mina järele ja pean neist mööduma. Kunagi pole olnud vastupidi. Kuhu on neil siis jäänud see paljukiidetud tippkiirus!?
ei tipp kiiruses teevad rollerid küll ära vb olid need hiinakad, mida sa nägid.
Yamahad ja sellised lähvad nii 80 ja kui natuke tuuningut peale panna siis sinna 100 kanti on kiirused.
roller on igal juhul parem....sest zid on jama pill....ma tean 4 inimest kellel on zid ja neil kõigil on koguaeg mingid jamad...rollerid on igal juhul paremad...mina võtaks rolleri..
mark kirjutas: "...roller on igal juhul parem....sest zid on jama pill..."
No küll on ikka vinged argumendid!!!!
Üks on "jama" sest teine on "parem"... Nii madalalaubalisele tõesti soovitaks rollerit, sest see on LOLLIkindel...
Ohtralt plastikut ümber ja seega rohkem kaitstud väikeste räpaste ja lollide näppude eest.
Kuulge jopsikud! See, et mõnele mootorile pole tuuningosasid värviliste piltidega kataloogist leida, see ei tähenda veel, et teda ei saa tuunida!!! Tuunida võid apsoluutselt IGAT mootorit, olgu see siis kasvõi murutrimmeri mootor. Ja zidi mootor (mis pealegi pole venelaste omalooming vaid järjekordne lääne analoog)on isegi väga tuunitav. Muide, normaalse töökoja tingimustes tunduvalt odavamalt kui nii mõnigi rollerikutsikas uneski suudab näha.
Dziizas!.. no pole seda tuuningsumpat kataloogist saaada - tee ta siis ise!!!
Täielik titeaed!
Tee silmad lahti, omanda teadmised 2T sisepõlemismootori tööpõhimõttest. Omanda teadmised automaatsiduri tööpõhimõttest ja võimalustest. Õpi selgeks rolleri variaator ja selle tööomadused. Õpi selgeks mootorratta käigukast ja selle tööomadused, õpi veel üht-teist... ja taipad ehk, mida on võimalik ja vajalik mootori võimsuse tõstmiseks ja selle ära mõistuspärasemaks ära kasutamiseks teha.
Selge see, et suvalise kuuri nurgas ei ehita mootorit, kuid jutt oli normaalsest töökojast...
Muide - "legendaarsed" HD-d said ka alguse pisikesest kuurist-putkast.. :p
Loe venekeelsest internetist näiteks Vladimir Voitenko artikleid sellest kuidas tema on seda võrri tuuninud... Loomulikult on temagi tehtud tööd päris suured, kuid ometigi täiesti tehtavad juba keskmise rauakooli poisi kvalifikatsiooni juures. Veel on vaja tunda veidi elektroonikat, et osata kokku joota dioodsilda, türistori ja veel paari pisidetaili, et saada "piirangutevaba" süütekommutaator.
Tulemuseks on sellised kiirused, millede saavutamiseks rollerikutsikad laovad oma mängukanni tubli teise samasuguse rollerijuagu raha juurde. Ja siis ka saavutatakse roller, millega võib küll võidu sõitta, kuid tänavaliikluseks on ta oma iseloomu tõttu ebamugav - kui mitte öelda sobimatu...
Juba su küsimuse püstitus, kulla ..., näitab, mida sa mootoritest tead. No näiteks kuipalju "võimaldab sõita" Peugeot 307? Stock variant- aga milline? Mis kubatuur? Või siis "tuunitud"- no näiteks rallikas, see Märtini oma? Või ringraja variant, Põhjamaade sarja oma. Või siis DTM, kui ta seal osaleks?
Karbituuninguga võid oma Yamaha rollist kätte saada oletamisi 105 km/h. Allatuult ja allamäge. Kui võtaks selle riista apgreidimise ette mõni tõsine tegija võidusõidufirmadest, võiks lõppkiirus oletamisi jõuda 170 kanti, aga see nõuaks juba kõike vedrudest- piduriklotsidest kuni erikogemusega meheni sadulas. Ja sa ei usu, aga just neljataktisest zidist annaks samasuguse tööga täiesti võrreldava tulemusega riista ehitada. Ainult milleks?
"lihtsam oleks osta siis juba suurema mootoriga ratas vms"
No aga SEDA SAMA saab ju ka rollade tuunijatele öelda!!??
Milles siis erinevus või ühe eelis teisega võrreldes!!!???
Küsimus oli "kui kiiresti..."
Tõtt-öeldes suht "silmaklappidega" on see küsimus.. :D Aaga noh, mõni inimene lihtsalt ei kujuta muid "näitajaid" ette...
Ise ostsin Zid-i 2000-l aastal ja tõsise fännina otsisin inffi tema (ka "tuunimise") kohta internetist ehk veel aastal 2002.. Mõni asi on juhuslikult hiljemgi silma jäänud...
Nüüd juba mitu aastat hiljem pole ma suuteline lühikese ajaga uuesti üles otsima kõikki neid leitud materjale. Ei tähtsusta ka seda mõttetut vaidlust Zid-või-roller niivõrd, et ennast millegi tõestamiseks nüüd lõhki rebiksin, et kunagist artiklit uuesti üles leida..
Pole enam ammu oma ratta passi lugenud ja võin eksida, kuid standartse mootori max pöörded olid vist umbes 6500 p/min. Erinevates allikates on korduvalt räägitud ka sellest, et standartne vene süütekommutaator tänu oma skeemi "omapärale" ei võimaldagi pöördeid rohkem kui kuus ja pool tuhat kuni ehk seitse tuhat. Isiklikult olen vaiksetel suveõhtutel heal maanteel aeg-ajalt suutnud spidomeetri osutiga skaalale täisringi peale teha ja mingit kommutaatoripoolset piiramist pole küll kordagi täheldanud. Mõnikord pikalt allamäge sõittes on küll juhtunud, et süüde hakkab vahele jääma - ei tea, kas siis on "lubatud" 6-7 tuhat pööret kätte saadud või... :? Mis kiirus sel ajal oli? - ei tea. Spidomeetri pealt võiks ju arvutada ja ette kujutada, et vähemalt 90.. :P Tegelikkuses arvan, et ehk siiski kusagil kaheksakümneni veab originaal süütemäng välja. Tahhomeetrit peal ei ole ja pöördeid võib selleks ajaks võib ainult tuletada selle infi järgi, et kommutaator üle 7000 ei tööta.
Nüüd tagasai nende kunagiste forsseerimisejuttude juurde. Tööd olid põhjalikud, kuid sisuliselt üldsegi mitte erinevad rollerite tuunimisest. Lihtsalt 2T tehnika forsseerimise alused on ikka ja jälle ühesugused: ikka sisselase, läbipuhumine ja põlemiskamber, ja lõpuks resonaatoriga väljalase... Et võimsused-koormused kasvasid, siis vist ka väntvõll või vähemalt miskid laagrid said uued...
Forsseeritud mootor arendas muidugi pöördeid rohkem kui süütekommutaator võimaldas - seegi tuli välja vahetada(tehti lihtsa skeemi järgi uus!). Tulemuseks oli 14 000 pööret arendav mootor - mis arvestades tehtud tööde lihtsust, pole sugugi "lagi". Kuid tõepoolest - rohkema tarvis oleks juba tegemise vaev ja kulutused ületanud tegija jaoks mõistlikkuse piirid ja hüper-super pöörded polnud ka eesmärgiks. Tegelikkuses saavutati saavutati suht järsu iseloomuga ja kõrgetel pööretel töötav mootor, mida aga tegija eriti ei väärtustanud selle kasutamise ebamugavuse pärast.
Seepärast tegi ta järgmise - lahjema aga sujuvamate karakteristikutega variandi. Selle maksimaalsed pöörded küündisid 12 000 pöördeni minutis. Sõidust on meeles umbes selline väide, et kuni 10 000 pöördeni tõusid pöörded kiiresti ja sujuvalt, sealt edasi aga juba märksa aeglasemalt (kuid ikka tõusid). Kui kiiresti siis sõideti?... ma ei mäletagi, et selle konkreetse teostuse kiirused oleks jutuks olnud. Eks igaüks võib ise püüda arvutada kui võtab aluseks juba teadaolevad suurused ja lisab ehk juurde ka näiteks järsult kasvava õhutakistuse kiirustel üle 6-70 km... :)
Internetiartiklites ja nende kommentaarides ja miskite võistluste kommentaarides ja foorumites vilksatas tol ajal mitmesuguseid kiirusenumbreid forseeritud zidide kohta. Hetkel tagantjärele ei tea enam ühtegi konkreetset üles otsida. Kui ma nüüd väga ei eksi, siis suurim neist, mida ise lugesin, oli 115 km/h. Arvan siiski, et nö "leebema" tuuninguga peaks piir kusagil saja juurde jääma. Loomulikult "tuunitakse" ka käiguosa: taha progresseeruv vedrustus (vähemalt üks võimalikke teostusmooduseid jällegi internetis olemas!), ketaspidurid ette.. jne
Miski pole teostamatu ega ainult ühe masinaliigi privileeg ja ei saa mõnda sõidukit halvemaks pidada ainult seetõttu, et talle pildiraamatust margi järgi tuuning-osi pole võimalik tellida vaid mõned neist tuleb ise teha ja mõned tuleb teiste markide või mudelite omad kasutada.
Kuid jah, seda küll: kui roller on "hää lollikindel", siis Zid eeldab juba küpsemat mõistust ja tehnilist taippu. ;)
Mina võtaks ikkagi ZID-i. Roller on oma loomuselt ja hingelt naiste sõiduriist. Proovi sõita sellesamuse Zid 50 mopiga kui sul seelik seljas on - kui see just võimatu pole siis võibolla raske või alandav. Aga roller palun-jalad ees koos, käike pole-paradiis! Parandage kui eksin!
ja selle "tuunimise" jutu lõpuks tahax targale rollerimehele öelda ainult nii palju, et ole hea mees ja keera korraks asfalti pealt ära kahh kui mina Zidiga metsavahele lähen.....või kardad liiva sisse kinni jääda?...... või Tallinna linna hyperaukudesse ära eksida?...minul näitex kogunes yhe hooajaga Zid-i seljas 11200 km, ning pikim sõit yhel päeval 460 km. Vaevalt et rolleriga seda maad katta oleksid suutnud juba eesti teede iseloomu arvestades
Rolleritega tehtud sama pikki osti kah.
Ja roller pole mõeldud metsas sõitmiseks vaid ikka asvaldil stiilselt liikumiseks. Samuti nagu pole ZID mõeldud kiirendus masinaks.
Jeppp! Seda "stiili" on teismelised ikka kõvasti meie liiklusse toonud... :)))))
Kurb on, et nende jopskite pärast hakatekse nüüd lausa liiklusseadust mopeedide kohalt oluliselt karmistama ja piirama...
No mis stiil on, kui sõidetakse ühesuunalisel tänaval vastu liiklust, ilma kiivrita tibi seljataga debiilmölafoniga mulisemas, suunda näidatakse siis kui meelde tuleb ja ümber reastutakse siis kui piss pähe lööb!!??
Asi selles et 7k eest on täiesti mõttetu osta endale mingit rollerit! Selle raha eest saad sa sellesi hiina juustu et ei vea kohapealt ka minema(päris nii hull ka ei ole aga..)Endal ka olnud Zid ( 79cm3) ja liikus ilma probleemideta 75-80km/h välja!Rollerit mõtekas osta alates 20k! Muidu ei tunne lihtsalt mõnu sõidust.
Kohandada (kui meeldib siis "tuunida"!) saab kõikke kõigeks. Ka rollereid ehitatakse kohandatakse maastikusõiduks. Superläbivust nendega muidugi ei saavutata, kuid metsaradade jaoks on neid ehitatud küll. On paigaldatud suure kärniga rehvid, tugevdatud amordid, tekitatud raami tugevdamiseks lisatala või kaks, mootorrattalikud jalarauad külgedele, et sõitjal oleks kindlam kontroll rolleri üle, mootorile ja summuti leegitorule on lisatud "karterikaitse", sumpa ise aga veidi ohutumasse kõrgusse keeratud. Õhufilter on vooliku otsas kuhugi isteme alla, kaitstumasse kohta toodud, loomulikult variaatorile ja reduktorile ja sidurile seadistatud sobivad "omadused" jne... no miskeid selliseid töid on aeg-ajalt netis näha olnud küll..
Samas: on ka 50+ cc motikamootoreid (ka zidi) sportlikult kiirendama pandud - "no problemo"!!! Suhteliselt jäigalt paika pandud karakteristikutega variaator, kui ta on "häälestatud" maksimaalsele kiirendusele, võib jätta sellise mulje küll, et roller on "vinge tõmbepill". Õnnetuseks on ta seda sellisel juhul alati - sõltumata vajadusest, mis võib täiesti erinev olla startides erinevatel teekatetel, erinevates liiklusoludes ja erineva koormatusega. Käigukast annab laiemad võimalused mootori võimsuse kasutamiseks - paraku eeldab ka rohkem mõistust ja kogemusi sellesama mootori võimaluste täielikumaks ära kasutamiseks. Nii-siis tuleb sellest küljest vaadates mängu jällegi rolleri "lollikindlus"... :)
Samas - kui jätta kõrvale rollerite võidusõidud (sest nad on ju olemas, nii nagu korraldatakse võiduajamisi ka laste tõukeratastele või kolmerattalistele ratastele - sest needki on olemas!), siis kus võidusõidumaailmas kasutatakse tänapäeva rolleriga nii tihedalt seotud variaatorülekannet käigukasti asemel?! Kas olete näinud variaatoriga WRC-d või vormelit või superbaikki või variaatoriga krossirattast või siis kiirendusautot...?
Aaga jah... algselt on muidugi keskmine (kuid Zid 50-st oluliselt siiski kallim) roller ja keskmine Zid-50 mopeed siiski erineva kontseptsiooni ja sõiduomadustega asjad ja orienteeritud erinevatele huvigruppidele, ja neid võrrelda ja küsida, et mis on "parem" nagu polegi sünnis. Sama targalt võiksid näiteks kaks tee-ehitajat vihaselt vaielda, et mis on "parem" - kas teehöövel või teerull...
Kus planeedil sina idioot elad?! Enamik rollereid ei maksa ammu enam nii palju ja ajusid omav inimene EI OSTA omale sõiduriista mitte selleks, et sõpradele esineda papa-mamma suure rahakotiga, vaid ikka sõitmiseks.
Minu arvates kkagi zid parem sest mu arust välimus parem.Kiirenduse poolest ma küll ei ütleks et see roller kiirem oleks( ja mis mõtet sel on peasi et minema saad) kummi laseb all ringi küll kui gaasi liiga palju panna. Aga noh kui sa ainult linnas sõidad kus head teed siis vb roller natuke parem aga ega vahet väga ple ainult see et käiku ei pea rolleril vahetama aga see selleks. Kui aga tahad kruusal ja halvemal teel sõita siiis minu arust zid parem!
Karta on, et ZID, esiteks ZID kindlalt jalge vahel + huvitavam sõita kuna käikudega, parem püsivus tee peal jne. Ise oman seda ja ei suuda uskuda, et roller peaks ZIDist parem olema, olen sõitnud rolleriga ja see on väga ebamugav!
Ärge ajage siin umbluud rollerite kohta kui ei jaga matsu. Teadmiseks ajaloost võõrdunuile, rollereid kasutasid omal ajal isegi prantsuse langevarjurid....Ja polnud teps mitte maanteesõitudega tegemist.
Lisaks vaadake kuidas see pill kunagi välja nägi..Polnud tegu miskiste naisteriistadega.. :)) http://www.scooteringusa.com/2006/12/french_army_vespa_with_
cannon.htm