Mootorratad

mida osta esimeseks tsikliks

mihkel
19:33 12.03.2003
Plaanin osta endale tänavasiklit. Samas pole ühtegi veel omanud ning ei tea ka mida täpselt osta. Olen vaadanud mobile.de 'st saksa kasutatuid, nati alla 3000 Euro peaks päris korraliku pilli saama juba. Kas keegi kogemustega inimene oskab öelda, kui võimast osta. Olen juba 21 täis ja enam see kw piirang mind vist ei tohiks kimbutada. Ise kipun arvama et näiteks Aprilia RS125 on äkki liiga lahja... Mis tema kiirusomadused üldse on, teab keegi? Loomulikult on ju valik igati suur, kuid sooviks mingeid nõuandeid....
20:55 12.03.2003
Rs125 unusta ära see jäeb lahjaks vaata sellist millel on vähemalt 30 kW mootor sest alguses tundub et on palju aga ega pärast kuuaega sõitmist hakka uut ostma sest seda sa teed kui ostad endale alguses lahja pilli. Sõida lihtsalt alguses veidi rahulikumalt. Aprilia RS 125 on ka ehituselt üsna pisike aga see oleneb juba su enda pikkusest ja kaalust. Ära sa selle 11 kW peale üldse mõtle.
tehnik
21:21 12.03.2003
harjuta enne mõne tavalisega, päris paljud panevad üle nipli..
issi
21:47 12.03.2003
http://www.auto24.ee/foorum/foorum.php?tid=2873

Sa vaata seda Riveri juttu ning tee sest omad järeldused, motikas osta ikka pikema perspektiiviga kui üheks suveks!
mihkel
21:51 12.03.2003
Tänks! Ise mõtlesin ka et küllap see 125 jääb suht lahjaks ning üheks suveks pole mõtet ostma hakata. Väga hea, sain oma sisetundele nati kinnitust igatahes!
Eks ma vaata edasi.
Bljat
21:57 12.03.2003
to mihkle

Mul sama lugu... olen mõelnud kas suzuki bandit või yamaha tdm ... ehk leiad midagi sealtkandist...
MadOne
09:49 13.03.2003
Vanus ei loe, kui A load teed siis A1-ga pead sõitma 2a nagunii.. ega siis autolubadega kui sa ntx "50a" vana oled järsku algaja piirangud ära ei kao! :)

Ise oman nsr125-te (honda) kui piirajad peal olid siis läks asi nii 140 kmh edasi aga yldiselt oli mul siis sissesõidu aeg ka ja ei tahtnud nagu teist eriti piinata! Nädal tagasi kui siin ilmad lubasid kiskusin piirajad maha, esimene reaktsioon oli selline, et võttis kõhualt jahedaks =) sest oleks äärepealt nö. üle nipli lasknud nagu siin just keegi mainis! Praegu peaks asjast ikka vabalt 180 kmh kätte saama... piirajate mahavõtmisest saadiks on ta ikka no nii 3x võimsam.. varem oli nagu kerge kontrollida, et tahomeetri näidikut punasesse ei laseks aga praegu ei saa arugi kui asi yle 11k rpm-i yletab :) 0-100 on miski 5 secci!

Kuna mul eestis nagunii kiiremini kui 130-140 kmh plaanis sõita pole siis mõtlen siin taha suuremat ammakat ja ette väiksemat, et veel parem tõmme oleks :) mis siis, et praegusest piisab aga nuh :)

Kui varem pole mingit kogemust bikega siis ongi kõige parem 125-ga alustada! Igalpool soovitatakse nii.. ja see jutt, et bike vastu ei pea.. no comon mul bike ca 2 a vana juba, A1 saab varsti läbi ja uut ka nagu veel ei taha.. kohe pikka aega! Siiamaani pole bikesse rohkem investeerinud kui bensu ja õliraha.. no need kulutused kaasnevad nagunii iga rattaga!

Bike klubis (Inglismaal) kuulen ikka pidevalt igast jutte, kuda algajad kohe miskite 600-te cbr-de otsa hüppavad ja siis tagarattal kogemata linnas mõnele autole sisse lasevad :\

aprilia rs125-te ei soovita... tõõ om lihtsalt lahjem kui nsr!
nsr-l võtad piirajad maha, saad 3x kõvema laksu aga apriliaga ple nagu suurt midagi peale hakata!

Kusjuures 400-ne VFR (mitte sportlik.. lissalt tänavaratas aga 400cc ikkagi :P ) vs. 125NSR mis te arvate, kumb quarter miles kinni paneb.. ja ka tipp kiiruses? :P NSR igaljuhul! Nii, et tehke omad järeldused :)
Bljat
10:12 13.03.2003
No sa krt, siis ta sul kohe härg masin ju, a vingub nagu ketassaag :)

Ega jah, aga see mootor nii väga ei loegi, mõistusega peab sõitma, ja algaja eriti. Ka 125-ga võid tagaratta (või kas või esiratta) peal autole sisse sõita.
Aga need mootorratta load on ikka vist nii et kui sa oled 21 ja sul on autojuhiload olnud käes rohkem kui kaks aastat. st. ei ole enam algaja autojuhiload, siis saad kohe täis A load kah. Muidugi tuleb exam samuti sooritada vastava võimsusega rattal siis ...
MadOne
10:17 13.03.2003
Nu seda ma jah ei tea, et kui auto load olemas on et kas siis saab kohe A või peab ikka A1 lubadega sõitma!

Iseenesest teooria on nagunii pmst 1 ja sama... aga praktika hmm no vot ei tea kõigeparem oleks ksukilt ark-st järele kysida!

niisama
10:47 13.03.2003
Räägin endast!
Mina olin ka paar aastat tagasi sama valiku ees!
Otsustasin CBR 600 kasuks ja ei omanud mingeid erilisi kogemusi.
Täna olen oma ostuga rahul!
Kui natukegi aru peas, siis saab ilusti hakkama!
Honda on väga mugava sõiduasendiga ja lihtne juhtida!
See jutt, et osta 125-ne unusta kohe ära! Luban sulle, et kuu aja pärast oled tüdinenud ja mõtled miks sa sellise lollusega hakkama said!

Mõte siis selles, et hakkama saad sa igaljuhul!
Bljat
11:22 13.03.2003
LoL, no kuidas sina tead, sa ju ostsid kohe võimsama ratta ... eks ilmselt igale tyybile võib ta esimene ratas meeldima hakata. MadOne pole ehk eriti sõitnud suurema rattaga, sellepärast ongi rahul väiksemaga:)

Point vist selles, et kõik on suhteline:) Aga ise plaanin vahel ka ikka pikemaid otsi sõita nii, et 125 ei oleks eriti lahendus:)
MadOne
11:43 13.03.2003
Heh... sõitnud olen ma igasuguste riistadega juba 7-8 a. saadik, praegu olen 18! Motokrossi sõidan ka, nii, et seda mis see "võimsus" tähendab tean ma küll =)

Tänaval olen ma suht newbie ja pidasin mõistlikumaks 125-st osta (nagunii seavad juhiload ka piirangu aga sellest oleks saand mööda hiilida) kuna see cbr-st 2x odavam, laksupanen siis 4x odavam remontida ja pole eriti hullult kahju! Hea ratas õppimiseks... ja võimsust ka tohhuijaa! _NING_ mingit vana ronti cbr-i mille ma võibolla oleks NSR-i hinna eest saand _POLEKS_ ma mitte mingil juhul ostnud..

Sama hästi võiks väita, et see jutt, et osta mõni kõva pill unusta kohe ära... sest nii kui sa selle kõva pilli saad, tahad sa kuuajaprast SAMAMOOOODI kõvemat pilli <- see on elu!! Tuntud teada värk! Kurat.. osta siis juba lennuk!
Bljat
13:12 13.03.2003
Suht õige lähenemine:) Aga ega sa nyyd elu lõpuni kah 125ga sõida, onju :) Kujutan ette et kohe kui uued load, tuleb ka uus ja veidi võimsam ratas:)
Ja muide, ise kyll ei usu et kuu ajaga saaks rattasõidu nii selgeks et 125st ära tydineks ja ... no ok, võibolla tydineks kah, aga kas tase on nii palju tõusnud et võimsamat tahta? Aga eks see autoga on samamoodi, kuu aega peale lubade saamist ja iseseisvalt autoga sõitmist tunned end kui kuningas tõllas ... ja seda kuni esimese matsuni, või tõsiselt ohtliku olukorrani ... no ja siis kui ikka veel elus, eks siis alles hakkab see õpiperiood:)

Aga, ise ikka ei osta 125st:=) Hetkel kyll mitte ... a tont teab, otsused selle jaoks ongi et neid ymber teha:)
MadOne
07:01 14.03.2003
Ofkoors ma sellega sõitma ei jää... aga no 2-3 a kanntab veel ilusti ära! Kui mitte rohkem... point just selles, et seda looma on yliodav yleval pidada :) Mingi cbr-i tangid iga tanklajuures =)
juta
15:47 14.03.2003
Mul kogemust 7 aastat, millest 5 sõitsin 25o -sega.
Ma ei tundnud mingit vajadust suurema tsikli järele. Tuttavad lihtsalt vingusid, et nagu ei sobi enam nii lahjaga kimada. Arvamus selline, et soovitaks ikka alustada väiksema ja odavamaga, nimelt
alguses kipuvad kogenematusest igasugu tsiklit lõhkuvad "apsakad" tulema...
MadOne
09:07 15.03.2003
Andsin siin eile oma sõbrale oma NSR-ga sõita, tyyp oleks äärepealt selili lasknud :\ enam ta sinna otsa istuda ei tahtnud kah =)

1-st korda elus istus tüüp vist bike selga :)
Martino
10:12 15.03.2003
MadOne, maga välja - kui sõitja 21 täis ja vähemalt 2 aastat autoload käes olnud, siis ei ole ei 11 KW ega 25 KW piirangut, kui teed sõidueksami vähemalt 35 KW rattaga. Päris pada ei maksa siin kah ajada.

Kui 21 täis ja mingeid lubasid pole olnud, siis tuleb 25 KW piirang.

Kõik. Kogu lugu.

125 on paras ratas ca 15-aastasele, täismehed võiks ikka väheke viisakama ratta järele ringi vaadata. Minu soovitus on sõitma õppida millegagi, mille mahakukkumisel kohe auk rahakotti ei tule. Plastikus baigi pillamine on ebameeldivalt kallis.
Mees
18:41 15.03.2003
Martinol lubade koha pealt täitse õigus. Endal ka plaanis sel suvel load ära teha ja osta mingi bike´i taoline sõiduriist. Kui sõita mõistusega ja algul kohe mitte poosetama hakata peaks hakkama küll saama. Kui load lubavad, siis alla 600cc ei tasu minu arust küll osta (tüdined varsti ära).
MadOne
08:59 16.03.2003
ehm... ma ei väitnudki, et mul lubade kohapealt õigus on ja ma ka seda mainisin, et ma selles kahtlen! Loeksid ehk tähelepanelikumalt? või noh tegelt ega topelt ei kärise eksju... dõh

Ja seda ka, et õppimiseks pole lihtsalt paremat kui 125-ne sest need teised mis kukkudes rahakotti auku ei tekita on kas nii vanad et mootor ei võta uneski 130 kmh sisse või nii *****s juba, millese peab nagunii kilode kaupa raha sisse taguma!

Hetkel max kiirus oma 125-ga 180.. nomaitea mida veel võiks algaja tahta? miski riist, mis 300 välja arendaks, ma sõidakse ennast surnuks =)

pealegi street legal need suured 600-d jne biked on nii piirajaid täis, et mai tea.. 125-ne on 33 bhp samas on 600-ne cbr ainult 12 bhp-d rohkem! c`mon.. Tahad, et su cbr võimsam oleks siis pead seda ca. 10k eest ymber ehitama!
MadOne
09:04 16.03.2003
trah... vale asja kirjutasin aga boh :) mõte jääb ikka samaks myyakse asi sul 400 hp pähe aga tegelikult jaga see 3-ga :\
Miq
16:17 16.03.2003
to MadOne

Mida sa sokid mees. CBR-il sul on mingi 45 heppa või. Sa oled kindlast kuulnud nendest nn. "kägistatud" bikedest, mida Saksamaalt vahest on toodud. Need on nimelt mõeldud inimestele kelle load lihtsalt suurema võimsusega ei võimalda ja neid piirajaid on enneolematult lihtne eemaldada, mingi 30 mintsa töö. Unusta oma 10k jutt ära. See 400hp jutust ei saanud ma küll midagi aru, mis kuradi jaga see kolmega. Tõsi ta on, et tehase andmed ei ole neil väga tõepäraselt antud- 120hp asemel on tegelt kuskil 110-115.
Esimeseks rattaks soovitaks kindlalt mingit 600-st nagu sm Bljat soovitas kas Bandit, TDM või Hornet, see NSR-i punnvõrr (no offence) sobib vast kõigeparemini 16-18 aastasele algajale motomehele, mitte 21-aastasele, tüdined lihtsalt ära.
kogend sõitja
16:56 20.03.2003
Kui enne lääne tsiklit pole olnud, on soovitav osta mõni odavamat sorti 4T pill.
Miks? Sest sa ei tea kohe üldse, millise tsikliga sõita tahad ja u. aasta pärast vahetad niiehknaa välja. Siis on lihtalt kahjud väiksemad.
125 2T masinat ei soovita isegi algajatele. Kulud on liig suured. Kui, siis juba 4T 125. MZ näiteks teeb neid suht pandava hinnaga ja kõlbavad ka A1 load.

Aga üldiselt on 4 sorti tsikleid tänaval liiklemiseks:

Baigid, kruiserid, matkarattad ja endurod.
Baigid vahetatakse kõige kiiremini välja. Kas siis kabelimatsu, liigse politsei osakute ostmise või mõttetuse tõttu.
Kaua sa kannatad sõita baigiga 50..110kmh, kui masina võimaldab enamat. Ja sedagi ainult asfaldil.
Naha ja kroomi huvilised ostavad eputamiseks halvastijuhitavad kruiserid. Peaasi, et teised "kadestaksid".
Tõsised huvilised sõidavad matkatsiklitega. JA sõidavad palju.
Ja need, kel tiba krossisõiduhuvi või muidu tahtmine metsa pöörata, lähevad endurode peale.
to kogend sõitja
17:23 20.03.2003
Julgen arvata, et bike`de koha pealt pole sul päris õigus. Loomulikult ei ole nendega just kõige mugavam normaalselt sõita kui masin lubaks ka madalalt lennata aga oma kogemustest võin öelda, et masinaga saab ka täitsa pikki vahemaid läbida ja ka matkata.
Meil moodustavad suurema osa baigiomanikest minuarvates ka sellised mehed, kel pole aega suurt ringi rännata ja kel enduro niikuinii kodus olemas - seega bike selline pühapäevane rikka mehe mängukann aga MILLINE MÄNGUKANN!!???
Tuuker
10:29 25.03.2003
Jaah, tõsised huvilised sõidavad küll matkatsiklig aga olegem ausad- nad nmaksavad kah omajagu rohkem.Mina olen just mõne rahuliku cruiseriga tiirutanud sellepärast, et nad on odavamad kui vähegi sõidetav matkaratas.Ja mingi totter kiliseva naha ja kroomi vend ma küll pole!Ega ma nii kõva mees ei ole vist!:)
Aga algajale sobib baigi asemel miski enduro või rahulik cruiser!Need ei peruta nii väga!
Mimmi
11:23 25.03.2003
No minul on nsr125, käib alguseks küll, kuigi jah....
Madu
13:22 29.03.2003
Milline on rahulik cruiser või matkatsikkel, millega pikki vahemaid on mõnus sõita? (ka lõuna-eesti liivas)
huviline
18:52 31.03.2003
proovi ennem võrri äkki ei meeldi
siis üks uljaspea liikluses vähem
pool
13:54 01.04.2003
ära kuula kedagi, võta see mis meeldib. Järgmise ratta puhul tead rohkem mida tahta
Martino
14:05 01.04.2003
Matkatsikli klass on nii laiaks läinud, et keegi kurat ei saa aru, mida selle mõiste alla mahutada tahakse. Sõbra Honda Blackbird, mu naise Honda PanEuropean ja mu enese KTM Adventure peaks justkui kõik matkarattad olema, kuid ometi on nad väga erinevad. Kui ma hakkaks sõitma palmi alla puhakam, siis läheks Paniga, ja kui tahaks Kairost Kaplinna sõita , siis KTMiga :).
Madu
16:53 25.04.2003
Mida arvate Yamaha FJ 1100st. Tallinnas vähemalt üks müügis, aasta küll 84 aga ratast peaks jätkuma?
@.ee
19:24 25.04.2003
1100ccm esimeseks rattaks küll ei soovita. Algama peaks ikka nii 125 juurest ja siis ajapikku edasi liikuma.
Madu
23:47 25.04.2003
@.ee tänud sulle. Päris esimene ratas see poleks - 12 aastaselt olid Pannonia ja Jawa 350. Peale seda pikem vahe (2,5 CZ niisama hullamiseks praegugi). Aga alla 600cm pole hetkel osta mõelnud. Küsimus oleks rohkem tehniliste omaduste kohta.
@.ee to Madu
23:49 26.04.2003
Siis küll jah:) Kui tahad igalpool sõita, siis vaata mõni matkaenduro
Madu
22:48 27.04.2003
Pole küll proovinud aga matkaenduroga maanteel pikka otsa sõita ei tundu nii mugav. Eriti kahekesi.
Martino
13:56 28.04.2003
Kõik sõltub sellest, mida nimetada matkaenduroks. Honda TransAlp on kaunikesti mugav, Africa Twin kuulu järgi kah, ja Aprilia PEgasoga sõitsin mina igatahes eelmisel suvel hea hulga tuhandeid kilomeetried maha. Lasi olla küll.

KTM Adventurega tõesti ei usu, et kahekesi tuhandeid kilomeetreid sõita mõnus oleks.

Suure mootoriga rataste puhul ma ikka vaataks ratta otstarvet. Blackbird või Hayabusa oleks ilmselt üle pingutatud ja lausa ohtlikud, aga matkaratta, nagu FJ seda on, peaks mõistuse olemasolul taltsutatud saama küll.

- M -
obiwan
19:58 02.05.2003
kui mõelda, et kunagi olid algajate rattad 50...125cc ja suurteks loeti rattad töömahuga üle 500cc siis suhteliselt vastutustundetu on soovitada algajale suurema kui 250cc töömahuga sõiduriista... iga inimene on küll erinev, aga väiksm võimsus/kiirus aitavad ära hoida mitmed traagilisena lõppevad apsud...
minu soovitus oleks 125...250 4-taktiline. ja esimene tsikli vahetad niivainaa välja kui just surnuks ei sõida;)
Madu
15:00 07.05.2003
Ostsin FJ ära. Uurisin enne siit ja sealt milline rattatüüp kõige paremini sobiks ja praegu tundub ratas väga hästi sobivat. Kuid muret teeb tehnniline olukord. Enne ostu proovisõitu ei lubatud, nii tuli alles enda sõidu ajal välja, et ca. 4000 pöörde juures hakkab õlituli põlema kuigi õlitase on normis. Katsun õlisurve ära mõõta, eks siis paistab mis saab. Esiots kah koliseb. Loodan, et päris surnud hobust ei ostnud..:)
raimo
20:16 04.06.2003
ostke parem punnvõrr kui te sõita ei oska
see maksab kah mingi 60000kr
to raimo
23:03 05.06.2003
Kuradi kallis võrr sul
@
23:49 05.06.2003
tupsu
10:08 12.06.2003
Ostsin esimese tsikli YAMAHA VIRAGO 535 31 KW. Minule see väga meeldib.
biker
14:55 13.06.2003
Elusees ei osta ennem siklit kui pole sõita saand proovida.. oma ratta ostsin (NSR-i) siis bikeworldis sai ikka 2 päeva järjest ratast proovitud alles siis langetasin otsuse!
biker-
14:56 13.06.2003
4T 125 või 250 on kyl jama... kuna ratas nagunii 3-4 a sõiduks mõeldud (ikka suuremat juba tahetakse) siis 2T on ideaalne + *****kanti rohkem võimu.
vesirott
11:40 18.06.2003
Kuidas sellega siis on? Tegin mootoratta ja auto load kui olin 18. Hetkel olen juba yle 21 aga lubades on ikka see 25Kw piirang. Kas selleks tuleb mingi uus eksam sooritada et sõita ratastega mille KW rohkem kui 25... Arkist nagu öeldi et peab uue eksami tegema????
hmm
14:30 18.06.2003
ets
10:55 22.06.2003
osta HONDA CBR900RR Fireblade sellega juba igav ei hakka!!!