Mootorratad

kas kellelgi on kogemusi deltaga

ants
12:24 01.12.2004
tahaks võtt ette 150km üheotsaga reisi deltaga,praegu jahe ilma mootorit jahutab ilusti,et kas oleks võimalik teoreetiliselt see maa läbida,muidugi tuleb teda jahutada ja mitte "piits põhjas".aga rahulikult.
Muig
12:33 01.12.2004
Sa ikka pead silmas Lancia Deltat? :D LOL
chriss
15:06 01.12.2004
võta see delta ja sõida prügimäele sellega kui see sinna välja sõidab kalameeste võrr noh
Vanapagan
15:25 01.12.2004
Kui ratas on hooldatud, siis pole ka 50cc-ga see 150km miski "kangelastegu". Ise pole küll otseselt Deltaga sõitnud, kuid Zidiga on kõhklematult palljuuu pikemaidki retki ette võetud. Ja seda viimastel aastatel isegi ilma end miskite spets tagavaraosade- või tööriistatega "igaks-juhuks" varustamatta. Ka on paarkümment aastat tagasi terve sõiduhooaja vältel sooritatud regulaarselt kaks-korda-nädalas sõitte kolmekümne kilomeetri kaugusele ja tagasi. Ja seda Riga võrriga. Miskeid eriseadeid pole olnud kunagi selliseks pikemaks reisiks vaja olnud - lihtsalt asi peab täiesti korras olema et teda usaldada. Aga "algaja" võiks siiski veidi enese julgustamiseks pisut rohkem tööriistu kaasa võtta. Mõne uue küünla ka ja näiteks praegusel lumisel sopasel ajal võiks ka pundar paberkäterätte või rull peldikupaberit arsenalis olla. Sopast rääkides - isiklik kogemus on mõned korrad kinnitanud, et ratta süütele (elektrile) mõjub lobjakas ja lumepudru hullemini kui lausvihm või suurem veelomp. Lobjakas lihtsalt jääb pikemaks ajaks igasugu elektriasjade külge kinni kui lihtviisiline vesi ja tekitab seetõttu kergemini näiteks süüte kadumist. Samas on liigniiskuse vastu abiks olnud näiteks WD40-ga elektriasjade üle pritsimine ja vajadusel lobjaka salvrätikuga mahanühkimine ja osade kuivaks hõõrumine (ja ikka WD40!). Mootori jahutamisevajadus on küll kõige väiksem probleem - õigemini pole üldse mingi probleem.
Et valge päev on kuradima lühike praegu, siis varusta end kindlasti toimiva taskulambiga ja tee ennast helkurribade ja heledate riietega igati nähtavaks. Taskulampi võib hullult vaja minna kasvõi pimedas küünla vahetamisel. Ja enese teistele nähtavaks tegemisel on lihtsalt eluline tähtsus, sest teed ja maanteed on teeäärde lükatud lumevallide ja sopa tõttu võrrimehele olulisemalt kitsamad, kui suveajal. Ja vastavalt pole teel masinatele jalgu jääv võrrimehel enese elu päästmiseks võimalust ka korraks teeäärde putkata. Ainuke lootus on, et sind on küllalt kaugelt märgatud ja suudetakse sinust ohutult mööduda. Näha peavad olema mõlemad - nii sina ise, kui ka võrr. Seda ka siis kui võrril mootor on seisma jäänud ja tuled ei põle.
Heh
15:27 01.12.2004
Küll mõned klutid on siis "kõvad mehed".. a'la "võta ja - prügimäele".
Kes nii räägib, on lihtsalt tehnikas täielikult tainapead, kellel kruvikeerajagi käes ei püsi. Parajad arvutis-onaneerijad ainult..
to heh
20:23 01.12.2004
heh õigejutt,nad ei tea tehnikast midagi krdi linnavurled
hehee
01:13 02.12.2004
Ja maakad teavad?
ants
09:48 02.12.2004
paistab kyll et rohkem kui sellised kommenteerijad.Samahästi võib s8 prügimäele viia,raha ju ei võta kelleltki tykki ära,ja et siin mõned maha jahtuks on mul ka Yamaha 125cm3-krossimootrratas,olen harrastaja.Lihtsalt tuli mõte et võtaks midagi pöörast ette kuna seiasb niisama kuuri all.Oodatud mõistlikud kommentaarid.

To Vanapagan:
Kindel et jahutus probleeme ei tekita?? Kui pika aja tagant võiks teda jahutada?
Vanapagan
10:50 02.12.2004
Praeguste tee-olude juures EI ÕNNESTU sul lihtsalt nii pikalt ja pidevalt maks tuuridega sõitta, et see mootorit üle kuumutada võiks. Pealegi on õues ju tõesti jahe! Pluss veel teel leiduv lumepudru, mis silindrile sattudes kohe sulab ja aurustub ja ülearuse kuumuse ruttu minema viib. Ise kardaksin mootori ülekuumutamist suvetemperatuuride (20+ kraadi) juures aga praegu ei näe küll selleks mingit võimalust. Pigem oled kindlasti sunnitud tegema peatusi, et ENNAST üles SOOJENDADA... - no ja ühtlasi jaahtub samal ajal mootor nii-kui-nii.. Julgestuseks võiksid selleks teekonnaks ka mõne protsendi võrra rohkem 2T õli bensiini sisse segada ja karburaatori pisut rikkamale küttesegule reguleerida. Ja loomulikult on vajalik oma mootori "iseloomu" tundmine. Pead kindel olema, et oskad teda igasuguste temperatuuride juures käivitada - ka ümberseadistatud karburaatoriga. On lihtne mootor pärast väikest teeäärset seljasirutamist "täis tõmmata", kuid proovi teda siis kiiresti pimenevas talvepäevas läbi puhudes ja küünlaid vahetades taas töökorda saada. Ära planeeri teekonna läbimise aega oma võrri maksimaalse kiiruse järgi. Pane sinna julgelt tund- või kaks otsa ja sa näed, et kui hommikul vara ei alusta, siis kipub päev lühikesekski jääma..
linnamehelt hehee'le
11:20 02.12.2004
"Ja maakad teavad?"
Paraku-paraku! jälgides erinevaid moto- ja tehnikafoorumeid, siis nii see ongi!!!
Ja "tehnikast teadmine" EI tähenda mitte klantspiltidega ajakirjadest järjekordse uudismudeli tehniliste parameetrite kasvõi une-pealt teadmist, vaid ikka OSKUSEID. Elu-olu lihtsalt sunnib maapoisse OMA peaga rohkem mõtlema ja OMA kätega rohkem tegema. Sel ajal, kui linnapoisu veeretab oma tõrkuva rolleri servisesse saab maapoiss ise edukalt hakkama paarkümmend aastat vana "Karpatõ" remondiga ja töös hoidmisega. Mootori "pooleks" võtmine on tema käes lihtsalt "käkitegu". Samal ajal kui enamus rolleripoisse suhtub oma kaherattalistesse kui ülimalt keerulisse kosmosetehnikasse. Olgugi, et konstruktsioonilt on automaatsiduri- ja variaatoriga rollerimootor tunduvalt lihtsam isegi kahekäigulisest nõuka-aegsest mopimootorist. Linnapoiste põhiteadmised oma tehnikast kipuvad paraku enamasti piirduma tuuningkleepsude kleepimise ja siniste "pedemajakate" riputamisega oma ratta külge - on seda ju kõikke seda stuffi linnas ju ka ohtralt rohkem saada kui kolkaküla maapoes. No ja see, kes suudab endale kataloogist juba sportvario, -sumpa, -CDi' ja muu säärase välja valida - no see tunneb ennast juba tõelise "tehnikageeniusena".
Paraku - lugedes jällegi igasugu motofoorumeid - siis keskmiselt on ainult nutuselt väikene protsent sellistest tuuninguvalikutest õnnestunud. Valdaval juhtudel on ainult õnn, et asi hullemaks ei muutunud - tihti saavutatakse kokkuvõttes aga isegi viletsamad tehnilised näitajad, kui seda olid "standartvarustusega".
ants
10:13 03.12.2004
miks ei õnnestu praeguste ilmastikuolude tõttu???a ma ütlesin just alguses et ei tohigi sõita punn põhjas...jahutus ongi praegu 5+ sellepärast aint praegu tahakski seda "hulljulget" tükki teha :)))
ants
10:16 03.12.2004
sry minu viga...ei lugenud korralikult su juttu...nüüd sain aru et ul ei õnnestu mootorit üle kuumutada...sain aru et ei õnnestu seda maad läbida....mopil on uus väntvõll,silinder,kolb,rõngad,sõrm,puks, olen nüüdseks sõitnud 600 km rahulikult,kordagi ple rullnoka kombel kohalt läinud jne :)))
vanapagan
11:02 03.12.2004
No kui oled mootorile korraliku kap-remondi teinud ja juba 600 km sissesõittu teinud, siis anna aga minna!. Nagu öeldud - õli pane rohkem (tegelt' sissesõidu ajal teda ju panedki rohkem) ja reguleeri karbuss pisut rikkamale segule ja tuld! Sõidad rahulikult, kuid mitte kogu aeg ühtlase kiirusega. Tee aeg-ajalt üksikuid "sööste" maks tuuridel ja siis jälle gaas maha ja mootoriga pidurdust. Kiired sööstud puhastavad küünalt ja maha lastud gaasiga tömbab jälle rikast segu mis jälle määrib-õlitab hästi. No ja: laskumata tehnilistesse üksikasjadesse - soodustab selline "masseerimine" ka mootori sissetöötamist. Praegu, külmaga, pole see küll oluline, kuid näiteks suvel saab "käigupealt" edukalt mootorit jahutada, kui mootoril täisgaasipealt süüde välja lülitada ja lasta rattal hooga mootorit (endiselt täisgaasiga) ringi ajada. Enne, kui hoog ära kaob, tuleb gaas maha lasta ja jälle süüde sisse - mootor käivitub ja siis juba tavapäraselt edasi.. Sel moel jahutab mootorit väga edukalt sõittu peatamata. Praegu, talvel, aga ei näe põhjust sellisteks manöövriteks - külm ilm ei lase niigi üle kuumeneda..
Pane kõvasti rõhku ENESE sooja hoidmise peale ja sooja saamisele. Võta termosega kuuma jooki (buljongit või teed näit.!) kaasa, sest kuradima külm võib hakata ka mitukümment kilomeetrit lähimast teeäärsest hamburgeriputkast eemal. No ja enese nähtavaks tegemise kohta ma juba eespool rääkisin..
Rattale võta kaasa 2t õli ja ka bensiini miski kogus - paljugi mis... :)
ants
13:55 03.12.2004
täna panin uue õli,küünla,pirnid ja keerasin paar kruvi ka üle(silinder jm).Mopp laitmatus korras.Tõmme on mopi kohta peris hea-hakkasin karmimalt käituma,teise käiguga siblib ka veel natuke aega :))njh enda soojust tuleb jh natuke veel üle vaadata-sallid ja kindad paksult kätte...peaks paar mutrit ja mutrivõtit ka kaasa võtma,teipi,traati,küünlaid,pirne(augud tee peal)...trossid on uued need veel kestavad...muidu peaks ikkagi hästi kulgema...pleieri ka kaasa võtma :))) mudu suren poole tee peal igavusse
markus18
22:56 03.12.2004
väga lahe ettevõtmine!! :D võiks isegi midagi sellist teha...kunagi sai ikka võrriga päris kõvasti maha kärutatud ja tehtud...kuigi siis olin tiba noorem ja ei osanud midagi karta ja sai pikemaid otsi ilma mingi kontrollita ja remondita tehtud...ainukesed asjad olid mingid võtmed ja kruvikas,küünlad istmeall :)

võiksid kummiparandus komplekti ka kaasa võtta.....tuled korda,helkurid värgid(neoonvest vägahea asi) ja tuld!
Vanapagan
11:41 06.12.2004
Remondikomplektiga pole mõtet üle ka pingutada. Mõtle hoolega järgi - mis sorti remonti (juhul kui seda peaks vaja minema!) sa üldse tahad või oled võimeline praegustes oludes suvalises kohas õues tegema. Mõnikord on otstarbekas hoopis igaks juhuks kellegagi kokku leppida, et viimases hädas sulle näiteks helistamise peale kaubikuga või käruga järgi tuldaks. Võimalik, et olen andetu kummilappija, kuid näiteks isiklikult pole alati ka soojades-kuivades tubastes oludes mul näit. jalgrattale õnnestunud pidavalt kummi paigata. Teeoldes ma sellest ei unistagi ja märg-lögases jaheduses ammugi mitte. Kui üldse kummide peale mõelda, siis ehk ühe uue (noh terve siis) sisekummi võib ju kaasa vedada... Olen ka kunagi näiteks tagavaraks kolvirõngaid ja isegi kolbi ja kepsu ülemist laagrit kaasa vedanud, kuid olen kindel, et teeoludes ma poleks nende vahetamisele end pühendanud...
Mõni pirn ja küünal võiks ju praegu küll kaasas olla, muud vist ise enam ei veaks...
martin
15:47 08.12.2004
...ei midagi enamat kui anna minna olen ise kunagi sääraseid trikke teinud ja võin öelda kui ratas töötab normaalselt siis kusagil 40-45 km/h sõitmisega peaks see asi olema teostatav.muideks üks praegune minister on u 75-100 km ringe teinud ka minikaga
dauno
20:12 08.12.2004
mul oli kah kunagi delta a tal jamas ainult käigud sest oli käsikatelt jala omadele ümber tehtud, enne sõidule minekut soovitaks ikka silindrisse piiluda ja kaasa võta kindlasti varu trosse ja hea oleks kui ikka teine karpa ja süütemäng kaasas on.

Ja need tüübid kes ütlevad et deltaga saab ainult prügimäele sõita käigu ******, see on mingide rullnokkade ja lollide ettekujutus et vene tehnika tehti selleks et emex-isse sõita
mhh, ei ole
22:04 08.12.2004
Vene tehnika tehti just nimelt selleks, et näiteks uue autoga autopoest otse vanarauda sõita. Täpselt nii oligi.
To: mhh, ei ole
10:55 09.12.2004
Mis sa siis nüüd said sellest, et oma debiilse kommentaari siia kirjutasid? Orgasmi või? Kui sinu arusaam tehnikast, sealhulgast venetehnikast, nii nigel ongi, siis on su oma käed lihtsalt vale koha pealt välja kasvanud ja peale onaneerimise nad sul millekski muuks ei kõlbagi - lase aga edasi!
to: To: mhh, ei ole
23:23 09.12.2004
Jumal on sind õnnistanud suurepärase huumorisoonega. Sa oled geenius!
ja
23:28 09.12.2004
mis sõna on "venetehnika"??? On ikka filoloogid siin koos...
No ja siis!?
13:26 10.12.2004
Sinu jaoks pole siis tähtis, et kas on näiteks "kööginuga" või "köögi nuga". Või "leivakapp" või "leiva kapp"...
Kirjutan SINULE spetsiaalselt: VENE TEHNIKA. Kas OLED nüüd õnnelik?!
chriss
14:27 10.12.2004
vene mootorid on muide väga vastupidavad kui ned hooldata sest kui sa lihtsalt msina selga istud ja kärutama kukud ei pea üksi asi vastu mõelege kui ei oleks oleks võrri mootorit iga motikamehe esimene sõiduriist on ju võrr või mis
murka
13:07 12.12.2004
mul voshod 175 ja pea igapäev saab oma 16km maha sõidetud.kõige pikem sõit oli vist 80 km.kui masin on korras ja mootor teeb õiget häält siis sõida kaugel vaja.
delta
08:12 05.01.2005
mul oli delta. Peal oli uus silinder ja kolb. Töötas hästi ja lubab sis sõita küll pikki maid.
vanapaqgan
09:04 05.01.2005
Vana teema juba. Kas teema algataja "ants" võiks nüüd siin teatada oma toimunud (või mittetoimunud) sõidust?..
tõnn
16:21 05.01.2005
igaksjuhuks muretse endale keegi, kes oleks nõus sulle järgi tulema, kui massin ära kärvab.
mopeedimatka ja
14:03 07.02.2005
ma sõitsin ka ükskord oma mopiga, mopeed "mini" 40 km maha. Ise kaalun ca 85 kilo. Jahutasin 5 korda, maks kiirus oli 30-35. No sure või ära. Jube igav oli küll. Aga tagantjärele mõeldes oli lahe. Üks külakoer hakkas taga ajama ja siis olin sunnitud segusiibri pöördkäepidet masseerima ja jalad lenksule tõstma ja nii paarsada meetrit kulgema...see oli äge....Muidu on nagu jalgrattasõit, aind et väntama ei pea. :)
good year
15:33 07.02.2005
lapsepõlves oli kogemus kuni kokku jooksis.:-)