Üle 1000km on üks selline Zid minu käes vastu pidanud. Seda siis mõistlikult sõites. Ei näita lagunemise märke veel.
Minu omal oli uuest peast karburaatori reguleeringuga mingi jama. Ise ei oska ma muud kahtlustada kui et õhufilter ja karpa kooslus ei sobi päris hästi kokku või oli siis karpa ise kerge defektiga. Nõela langtamine ühe nõksu jagu (peaks segu rikkamaks tegema) paistis et aitas tugevalt. Ei tahtnud rohkem lahti kakkuda teist aga tegelikult peaks kontrollima ka ujukit, võimalik et bensutase on liiga all. Karpa ise _peaks_ olema muidu korralik, Mikuni oma.
Mootor on küll Hiina oma kuid idee järele Honda analoog (mida on tehtud aastakümneid ja mille vastupidavuses keegi ei kahtle). Samas elektrisüsteem on venelaste kokku aretatud - kontrolli üle kõik pistikud ja muud ühenduskohad. Mina seda ei taibanud kahtlustada ja oi seda rõõmu kui kõik põlevad lambid ühel hetkel järsku läbi läksid. Õnneks oli kuuvalge öö :P Fix asjale oli õnneks lihtne ja piirdus pingestabika pistiku tagasiühendamise ja täiendava fiksaatoriga kinnitamisega. Lambid tuli muidugi ka välja vahetada...
Esilatern... Minu omal on pidevalt sellega probleeme et lähituld pole. Vibratsiooniga vist põrutab hõõgniidi vastu niidi all asuvat kopsikut ja läinud ta ongi.
Zid-ide üldine probleem on suunatuledega, nende varred on üpris õrnakesed!
Arvestada võid ka sellega et külma ilmaga käivitamisel ja sõitmisel tekib probleeme. -15 kraadi juures läks peale 10-15 minutist väntamist ja sõites kipub karpa jäätuma (juba nii -5 kraadi juurest alates). Soojaks läheb väga aeglaselt (mis suvel on aga jälle hea). -15 juures kulus selleks üle 5 minuti ja sedagi takka aidates (kergelt tuuritades). Selle aja peale sai mootor siis natuke soojemaks kui 'leigeks'.
Samas, kes see ikka niiväga talvel sõidab :-) Ma olen vahel seda tempu teinud ja kangemate külmadega oli päris lõbus vahel (auavaldused 'paadunud tsiklimehele' teeäärselt rahvalt näiteks).
Karpa jäätumise vastu tuleb aga endal abinõu aretada, vastavat inffi ja ehk ka abi peaks leidma krossiratastega tegelejate juurest.
Mis mulle 4T mootori juures meeldib on see et töötab vaikselt. Gaasi andes teeb aga suht 'päris' mootori häält. Automaatsidur on maitseküsimus, mõnele ei meeldi kui ratta ja sõidustiili valiku üle täielikku kontrolli pole. Koos ülalmainitud jäätumisega teeb see sidur kähku selgeks milleks mootori 'stop' lüliti vajalik on.
Sooja ilmaga on aga igati mõnus sõiduriist nii 20-30km sõitude tegemiseks :-) Päris mugav teine, võibolla natuke liiga väike (minul on kaalu 80+kg ikkagi).
just nii pikki sõite mul suviti vaja teha ongi.mulle meeldib selle masina juures see et automaatsidur ja starter oli vist.aga jah kui see mootor ka vastu peab on väga hea:D tänud Zark
Automaatsidur ja starter on vähemalt minu omal küll olemas. Praegu müüdavatel uutel 4-taktilise mootoriga Zid-idel vaevalt et teisiti on. Väike erinevus on käiguvahetuses.
Esimestel Zid-idel peal olevatel Lifan (Honda) mootoritel käib käiguvahetus ringi mööda edasi-tagasi: 1-2-3-4-N-1-2... Võimalus 4->N->1 teha on mootori tervisele ilmselgelt ohtlik. Ma olen ühekorra selle ämbri teinud umbes 35km/h pealt. Mootori tuurid läksid ikka jubedalt üles. Pole raske ette kujutada mis veel siis juhtub kui sama lollus 50-60km/h pealt teha. 99% võimalus et midagi lendab suure kaarega laiali. Uuematel Zid-idel on 4-N-1 võimalus seepärast ära võetud.
Starter on jah suht ülbe asi, külmema ilmaga mootori käivitamiseks jääb ta aga pisut lahjaks. Vändast läheb üldreeglina paremini. Soojema ilmaga või sõidusooja mootoriga on ta aga piisav. Läheb praktiliselt 'võtme näitamise' peale.
Starter veab mootorit ringi automaatsidurist eespoolt, seega käik saab sees olla (kuigi ei soovitata). Vänta andes peab aga käik kindlalt väljas olema (vist kõigil mopeedidel on nii), muidu hüppaks ratas lihtsalt nõksu edasi ja kasu ei mingit.
Mootori vastupidavuse seisukohalt on oluline koht sissesõidul. Uue mootori võib kiiresti tuksi keerata kui kohe algul väga piitsa anda. Sissetöötamise kohta on Zid-i manuaalis pikem jutt olemas, seda tasub järgida. Vältida tasub, ühe lausega - pidevalt kõrgeid tuure ja ühtlase gaasiga sõitu.
Minu omal oli aga karpa jama tõttu ühtlaselt sõitmine igatahes füüsiliselt niivõinaa võimatu. Madalama gaasiga, 3-4 käiguga hakkas jõnksutama, jõud kadus ja lõpuks suri välja (tõmbas küünla märjaks). Gaasi põhja keerates tahtis lõpuks lendu minna kui vedu taha tuli ja küünal põles täitsa valgeks. 1-2 käiguga see jama niiväga ei avaldunud millegipärast.
Igatahes sellest ajast on pärit mu Zidi kiirusrekord kus spido endale lihtlabasel moel tiiru peale keeras. See oli nii 400-500km läbisõidu vahel kui esimesele hooldusele mõtlema hakkasin. Hoolduse käigus sai muuhulgas karpa nõela liigutatud ja nüüd enam sellist kiirust üles ei võta.
See-eest pole aga ülalmainitud kammi kah enam, saab normaalselt sõita :-) 50-60km/h veab tuulevaikse ilmaga spidole ka praegu välja. Iseaasi muidugi kuipalju spido valetab - ei tea (peaks GPS-i või millegi muuga üle mõõtma), maanteel sõites autod igatahes väga kiiresti enam mööda ei uha. Väikelinna liiklusvooluga läheb ilusti kaasa, jalgujäämise ohtu pole. Tallinnas, ei ole kindel... ilmselt jääks.
Praeguseks peaks 4T mootoriga olema saadaval nii Pilot kui ka Aktive. www.zid.ru pealt venekeelset versiooni vaadates paistab et nad teevad veel kolme erinevat rollerit, samuti Lifani mootoriga...
mis mõttes automaat ja manuaalselt paned jalaga käike??
eee... minu teada kõigil neil lihtsalt manuaal.. aga sry kui eksin.
muidu omal ka plaanis osta aga ei oska otsustada 2t 4t vahel et 2t pidi olema äkilisem aga räägitakse et 4t paeb kauem vastu et ei oska valida et kui kaua see 4t siis vastu ka peab?? et mõni kes teab võiks kirjutada et kas neil 2t ja 4t on minekul suur vahe või väga väike erinevus ja kuda siis ikke tegelt vastu peavad.
Need neljataktilised võrrid on meil uuest peast müüdutena liiga lühikest aega eestimaal olnud, et siit mingit usutavat statistikat koguneks. 2-3 hooajaga ei kogune veel mingit arvestatavat infot. Selle aja jooksul, kui laguneb - siis on kas ilmne tehase praak, või siis on kasutaja %¤£&$, kes kas ei tunne tehnikat või ei hooli temast üldse.
Eespool mainitud "automaat" tähendas sidurit. Käigukast neil on ikka manuaal - või siis täpsemalt "pedaal".. :p
automaatsidur on see, kui ei pea käega sidurit vajutama vaid on juba tehtud koos jalakäiguga.nagu käigukangi lükkad alla nii lööb siduri peale ja,kui jala maha tõstad siis läheb ka käik sisse selles on automaatsiduri põhimõte.
DVDrom:
Peab lisaks märkima et see automaatsidur toimetab samal põhimõttel nagu rolleritel ja mootorsaagidelgi. Lahutatud/koos olek sõltub mootori pööretest.
Tühikäigul on ta lahutatud ja vedu taga ei ole, tuuride tõustes surub plaadid järjest enam kokku ja võtab sedasi veo taha. Väike täiendav vigur on siiski juures mis võimaldab mootoriga pidurdada ja käima lükkamine on seetõttu täiesti mõeldav.
Käigukast ise on jah muus osas manuaal ja vähemalt Honda tehtud mootorite puhul on võimalik tavaline sidur asemele aretada.
Zark ma vaatan,et sa tead seda masinat päris hästi.et siis küsiks veel,et palju sissesõitu temaga teha tuleb,olen kuulnud et 500km piisab aga oma rolleriga tegin ma 1000km-se sissesõidu.kumb siis õigem on?
500km figureerib Zid-i tehnokapsas küll. Valmistaja on ilmselt arvanud et see on piisav.
Minu enda rumal arvamus on et mootori lõplik sissetöötamine võtab esimese hoolduvälba (pole küll kapsast käepärast aga vist oli 5000km) jagu läbisõitu. Lihtsalt esimesed 500km on eriti olulised ja pärast seda saab juba mõistlikult sõites viimast lihvi anda.
Kui pikk on neljataktilisel zidil tehase poolt antud garanteeritud läbisõit kuni esimese kapitaalremondini?
Kahetaktilisel on see kirjade järgi 10 000 km ja omast praktikast võin ka sellist läbisõittu kinnitada.
Esimene suuremamahuline hooldamine tuli 15tkm pealt vist. See number on nagu meelde jäänud, kindlate numbrite jaoks peaks ma Zid-i kapsa välja kaevandama (võtab mõni nädal aega ;-)...
Kümme tuhat esimese kapremondini. Tegelt' sisaldas see "kapremont" ainult väntvõlli koos raamlaagritega, kolvi koos kepsulaagri ja sõrme ja rõngastega, ja silindri vahetust. Ja tegelikult oleks "vana" sisu edasigi sõitnud, kuid et oli parasjagu talv ja palju aega mootorit ehitada, siis loomulikult sai uueks hooajaks kõik vajalik ümber visatud - sellevõrra igati muretum tunne uut suve alustada. Muud aga mootoris ei puutunudki. Uus kett sai vist varem kusagil kaheksa tuhande juures soetatud. Sidur hakkas tülikamaid libisemisemärke ilmutama umbes viieteistkümne tuhande juures ja kettad vahetasin lõpuks ära 16 000+ km kandis. Samast ajast hakkas kõrva riivama kulumisest tekkinud vilistav/ulguv müra käigukastis. Võtsin lahti - hindasin olukorda, vahetasin kõige kulunuma laagri ära (muid juppe polnudki hetkel saada) ja müra veidi vähenes. Päris rahule ma siiski ei jäänud - kuidagi "ebasoliidne" oli ulguva mootoriga linnavahel ringi sõitta. Kuna poolikud lahendused oleksid olnud mõtetud, ja KOGU käigukasti (hammakad, võllid, laagrid) sisu polnud erilist lootustki hankida, siis otsustasin lihtsalt uue mootori osta. Pealegi oleks eraldi juppidest kogu käigukasti sisu uueks vahetamine oluliselt kallimaks läinud. Kuni mootorivahetuseni sõittis vana mootor 18 000+ km läbi.
Samas - näen (kuulen!) pidevalt veelgi hullemini ulguvate mootoritega noori zidimehi teedel, ja kui sõitjat ennast see ei häiri - siis antagu ainult minna! :)
Nõrgaks kohaks võib olla tagumine amort. Mõnel ütleb ta üles juba paarituhande kilomeetri jooksul ja kui amorti korda, või ümber ei tee, siis sealt edasi võib alata kiire raami või tagakiige lagunemine amordi kinnituste lähedalt. Ise sain tagakiiget keevitada umbes 20 000 km läbimise järel.
Sissesõitmise kohta (4T mootorid aga ilmselt kõlbab ka 2T omadele) on biker.ee-s (inglisekeelne küll) viide ühele artiklile (mis paraku inglisekeelne): http://www.biker.ee/phpbb/viewtopic.php?p=113963 .
Kui mootor on täpselt tehtud siis seal toodud jutt on suht usutav. Lühidalt artiklit refereerides - põhiline sissetöötamine võtab vaid esimesed 50km, peale seda on kasulik õli vahetada (et suurem sodi välja saaks). Sõita soovitatakse tugevalt kiirendades ja gaasiga pidurdades. Soovitatav õli sissesõidu ajaks - mineraalõli, kuna lubavat suuremat detailide hõõrdumist ja seega soodustab sissetöötamist.
Peale seda sissesõitmine loomulikult veel jätkub, nii 500-1000km, soovitavalt ikka mineraalõliga. Peale seda võib igaüks omale meeldivat õli tarbida.
Asja idee seisneb selles et rõngad sobituvad korraliku koormusega töötavas mootoris paremini/tihedamalt paika, silindri pind on aga piisavalt 'kare' vaid lühikest aega. Selle ümber kogu teema keerles.
Kui meeles püsib ja Zidil vaja mootor lahti võtta siis peaks kolbi uurima. Ma oma Zidiga algul muidu ei saanudki sõita kui vaid gaas maas/täiega peal, vahepealset ei tunnistanud.
Täpselt sama teema oli biker-ee-s ka pea kaks aastat tagasi jutuks: http://www.biker.ee/phpbb/viewtopic.php?highlight=simmerid&a
mp;t=1647
Teooria on huvitav ja oma tõepõhi on tal kahtlemata sees, kuid valmistajatehase instruktsioone sissesõiduks ma siiski õlletoobi alusena ei kasutaks, nagu mõned seltsimehed uljalt soovitavad. :)
Kahe biker'i teema peale kokku on ka mõningaid üksikuid põhjusi antud soovituste 100% paikapidavuses kahtlemiseks.
Aga muidugi otsustab igaüks ise, mis ta oma tehnikaga teeb...
Selle artikli ID vist pidevalt liigub minema (pakun et iga uue postituse peale), peab mingi pidavama viite leiutama. Otsinguga saab sealt foorumist teema kätte tunnussõnadega 'uue mootori sissetöötamine'.
Minu usaldus kaldub siiski rohkem tehase soovituse poole. Vähemalt minu Zid-i juhendis on ilusti kirjas et mitte sõita ühtlase gaasiga vaid kiirendades ja mootoriga pidurdades (kirjas oli mäletamist mööda kui 'lühikesed sööstud' - seda vist võib lugeda päris korralikuks kiirendamiseks, mitte vanapapi moodi tasapisi sussutamiseks). Ses suhtes on mõlemad jutud sarnased. Tehasemanuaal samas ei soovita kõrgete tuuridega sõitu, käikude-kiiruste tabelist paistab nii välja.
Just nimelt! Kuna uus tsikel _ei_ koosne ainult süsteemist: kolb-kolvirõngad-silindrisein, siis kipun kah rohkem usaldama seda tsiklit valmistanud tehase kasutusjuhendit. Pealegi - mis võib õige ja pädev olla näiteks kõrgtehnoloogilisele ja kõrgelt forsseeritud kuid lühiealisele sportmootorrattale, ei pruugi samas ometigi sobida "tava"-tehnoloogilisele tänavasõidurattale, mis peaks mitte nii suurte max. hobjõudude ja kasutusrezhiimide juures kestma aastaid ja palju tuhandeid kilomeetreid.
mul oli Zid umbes 3 aastat ennem kui ära lagunes( teise käigu hammakas on kildudeks :D) aga ma hooldasin iga talv nagu peab . mis sest et masin oli iseenesest hea, on sellega nii et kui ära laguneb läheb vanarauaks :S soovitan osta kui korralikult sõita, hooldada. üks tähelepanek: ära sellega rallitama hakka nagu mina tegin... see lõppeb ootamatult mingi vajaliku asja purunemisega .