Kas keegi oskaks ja teaks seletada, milline lamp käib vanale M-le (mul K-750) esilaterna punase klaasi alla süütelüliti külge, see, mis näitab, kui generaator ei lae. Pesa on selline imelik, allpool messingist painduv klemm ja üleval ümara avaga rõngas. Vahe ca. 12 mm. Punane klaas ise valtsitud laterna kere külge.
sinna on originaalis aretatud lausa eripirn, mille sokkel tõuseb üle klaaskolvi, nii et pirn on nagu toru, ülemisest otsast lahti:)
pinge ikka 6v. saad selle asendada suvalise 6v-se pisipirniga, millele sokli külge pisike juhtmejupp joodetud. juhtmejupp keera ümber ülemise rõnga ja pirn pane nende kahe vahele hästi kerge pinguga nii et ta alumiselt kontaktilt voolu saaks. mul rokib sarnane aretus juba aastaid, sest tegin süsteemi 12v peale ümber. kuigi, seda lampi kasutan hoopis õlitulena.
Tänan!
Ma ise mõtlesin ka midagi sellist teha. Kui nüüd tsikli uuesti käsile võtan, vaatan seda asja ja proovin aretada.
Taolist pirni, nagu sa originaali kirjeldasid, polegi ma kunagi näinud. Kas seda veel saada ka kusagilt on?
Küsimus pole küll mulle suunatud,kuid siiski arvan,et lülitid ja juhtmed võid alles jätta,enam-vähem muu läheb vahetusse,päris kindlasti generaator ja relee-regulaator.
tegelikult läks hoopis üks ilus ja hästi säilinud vana M-72 esilatern koos kõige selle suure süüte- jne lülitiga 12v-se süsteemiga MT-10-le peale. ja ümber tuli teha peam juhtmestikku, sest MT-10-l on koletu hulk igasugu erinevaid ja minumeelest üsna mõttetuid kontroll-lampe.
enamus neist läks üle jala ja alles jätsin ainult õlitule, mis saigi ülalkirjeldatud viisil kohale aretatud. samuti sai sinna laternasse pandud sigulli optiline element, et oleks kuhugi 12v-ne valgusallikas pista.
kui sul on aga mõni vana 6v-se süsteemiga ratas, siis hoidu heaga selle 12 voldi peale ümbertegemisest. väga palju jama ja milleks küll? enamus neist vanadest genekatest ja releedest on siiski remonditavad.
läks manit tulukene üle jala jahh... ja juhtus minulgi nii, et tuli ühel hetkel lükkama asuda, sest laadimine kukkus ära keset päeva ja tulede järgi ei saanud ju midagit aru... õnneks tuli peale paarisajameetrist lükkamist mõistus koju ja sai peene traadiga ergutus otse üle rikkiläinud relee kohale saadetud. käima ta ikka läks ja noh siis sai sõidetud nii et traat kohal ja üsna madalad pöörded ja kaugtuli peal noh veerand tundi - siis laadis aku täis, siis traat maha ja aku peal noh kah veerand tundi kuni tuled tuhmiks kukkusid, siis traat tagasi ja nii ma jupikaupa koju tulin...
Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:
Foorumis on KEELATUD:
Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
Otsene reklaam
Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
Teemast mööda rääkimine
Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
Võõra inimese pärisnime all esinemine
Sõnumite ja teemade kordamine
Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.