Mootorratad

Kas kellelgi on veel k-750 mootor kokku jooksnud?

Vince
09:57 02.08.2004
Mul jooksis eile mootor kokku. Kas keegi äkki oskaks oma kogemuste põhjal vihjeid või hüva nõu anda, mis võis juhtuda. Viskas geneka august ja klapitõukurite kaante vahelt mootori üleni õliseks. Algul oli päris kinni, kui jahtus, hakkas ringi käima. Kuna transproti polnud ja sain ta lükates kuidagimoodi uuesti käima, sõitsin vaikselt koju- saagu mis saab. Tagant ajas õlisuitsu välja. Geneka vahelt ajas pidevalt õli välja. Vasak pütt vedas, parem oli küll soe, kuid vist peaaegu ei töötanud- küünlajuhtme mahavõtmisel ei muutunud mootori töö. Paremas pütis kolin, selline heledam. Enne koju jõudmist võttis vasakusse ka kerge kõlina sisse. Sõidu ajal ajas pidevalt õli välja. Enne liikuma hakkamist oli üle poole õli normi sees, koju jõudes min. Ei olnud aega suuremalt lahti kiskuda. Tõukurite kaaned võtsin lahti, klapid töötasid normaalselt.
Ja lõppkokkuvõtteks arvan, et kokkujooksimise põhjus oli see, et ma sõitsin 90-ga (ilma külgkorvita). See vist sellele mootorile liiga suur kiirus. Millist max-kiirust peetakse sellele mootorile normaalseks?
Juku
11:11 02.08.2004
Võibolla põletas kolvi sisse augu- surve karteris lubab seda oletada. See võib olla tingitud karbusside ebaühtlasest regullist. Ja kui sa ei ole oma difrit kiireks teinud,siis äre kaua üle 75 km/h sõida,ülekuumenemine on garanteeritud.
Vince
11:48 02.08.2004
Aga millest see kõlin või kolin? Kas lihtsalt survest karteris, sest õhustamine toimub ju ainult teatud aegadel, siis kui õhusti on auguga kohakuti?
Teiseks: kas selle augu põlemisega võib kaasneda muid kahjustusi, ise mõtlen, et tükki ju sellega välja vist ei tule, mis seal kolisema hakkab, või kuidas?
Kas siis mootori kinnikiilumine oli puhtalt paisumisest tingitud. Kas sel juhul selle kinnikiilunud kolvi-silindriga saab veel sõita.
See ebaühtlane regull karpussidel võib olla täitsa tõenäoline, sest ma sõidan alles esimesi kilomeetrisadasid. Pole veel päris ära timminud.
Aga see liigne kihutamine oli ikka lollus küll, täitsa arulage tegevus!? Ma vist ei mõtelnud peaga.
Vince
11:49 02.08.2004
kuidas, ja kui kallilt saaks kiire difri?
Vince
11:53 02.08.2004
Üks asi veel. Juhul kui selle oletatava auguga kolvis sõitin, kas see rikub ära selle paiskõlituse reziimi, millega määritakse kolvisõrmi, silindreid ja minu arusaamist mööda ka vändakaelu? Sel juhul ma vist tegin ju karuteene, et edasi sõititsin, või kuidas?
tere
11:56 02.08.2004
mul oli sõbral dnepril samasugune asi,õlipritsis välja ja algul oli mootor kinni,teg****** ja parempoolsel kolvil oli sõrme splint lahti tulnud,sellega seoses lõhkus kolvi ära ja uuristas silindrile ka sügavad sooned!
W 123
12:18 02.08.2004
Parema silindri mahavõtmisest niikuinii ei pääse. Siis näed ka vea ära. Sõrm on päris tõenäoline. Keps tuleks siis ka üle kontrollida. Kiire tigu ja taldrik peaks Kloostrimetsa Motopoes müüa olema. Hind oli vist 750 EEKu.
Juku
14:01 03.08.2004
Oli mulgi säärane juhtum,kui karbusside ebavõrdse reguleeringu tõttu pidin korda 3 kolbi vahetama,enne kui sain probleemi olemusest teadlikuks.Alati panin lihtsalt uue kolvi ja silindril ei olnud viga midagi.Augu oli põletanud ülemisse serva rõngaste alla.Kord hiljem läks kolb pooleks pealtpoolt sõrme,st et ülemine ots jäi vastu klappe kenasti pidama,aga alumine käias seni tühja,kuni sõrm hakkas laastama silindrit.Aga see kolin peaks olema küll midagi muud kui "kilin".Kilina võib sisse võtta ka lihtsalt ülekuumenenud mootor (hele kila).Õlitussüsteemile ei tohiks selline äpardus midagi teha,kuid ega sa silindri mahakatkumisest ja asja kontrollimisest pääse.Ja ole hea,anna teada,mida sealt seest leidsid!
Juku
14:03 03.08.2004
Mis aadressil asub Kloostrimetsa Motopood?
W 123 to Juku
15:57 03.08.2004
Teletornist sadakond meetrit Pirita poole, Kalevi motoklubi juures.
Juku
16:14 03.08.2004
Vince
19:30 03.08.2004
Loomulikult annan teada, mis ma sealt mootorist leian ja püüan ka hiljem ära rääkida, kuidas jälle mootori korda sain. Praegu aga asun linnas ja tsikkel maal. Millal sinna lähen täpselt, praegu veel ei oska öelda, sest puhkus sai läbi. Niisiis, veidi kannatust.
Igatahes suured tänud info eest ja ootan veelgi.
Aga selle õlitussüsteemi rikkumise all mõtlesin ma seda, et ma sõitisn tsikliga sellisel kujul koju (ca. 25 km) ja et kas võisid õlita jääda vändakaelad, et said kahjustada. Loodan siiski, et väntvõlli ei pea vahetama. Aga noh, see praegu niisama oletamine, eks näis.
Oskad Sa öelda, kummas silindris kolb läbi põles, kas selles, mis rohkem vedas, või teises?
Samas, kas keegi oskab öelda, kas vändakaelu õlitab paiskõlitus või tuleb sinna kuskilt kanal ja on survega?
Aga kas ma saan õigesti aru, et see boksermootor on ikka üks kapriisitseja küll, kui talle erinev silindrite regull nii karmilt mõjub. Ma ei kujutagi ette, kuidas ma saan ta siis nii häälde, et seda kolvi põletamise ohtu enam poleks. Sest tahaks ju ka, et ta võimalikult vähe bensu võtaks.
Kas kapriisseks teeb selle mootori ka see, et tal on pikk põlemiskamber, seoses püstklappidega või on kõik analoogne ka ripplkappidega (650-stel)? Oskab keegi arvamust avaldada?
W 123
20:31 03.08.2004
Kummas silindris kolb läbi põles - võta küünlad maha, pane korgid või näpp ette ja anna vänta. Viga on selles silindris, kus kompressiooni pole.
Väntvõlli küljes on plekist kausikujulised õlikogujad. Sinna pritsitakse õli pumba abil, vändakaelte juurde liigub sealt õli kanaleid pidi tsentrifugaaljõul.
Reguleeringut saad kontrollida küünalde järgi. Õige segu puhul on keskelektroodi isolaator koorega kohvi värvi. Jama ainult et K-750 oli mõeldud A-66 ja A-72 bensiiniga töötama. Tänapäeva bens kipub klappidele liiga tegema.
Kapriissusele erinev gaasijaotusmehhanism küll ei mõju. Rohkem mõjub see kui mootor on tehtud pärast palgapäeva või kvartali lõpus.
Vince
10:05 04.08.2004
Ma mõtlesin, et kui Sinul kolb läbi põles, siis kummas silindris, kas selles, mis rohkem vedas või selles, mis kaasa jooksis. Kas Sa tookord oskasid analüüsida.
Juku
16:32 04.08.2004
Viimane küsimus oli vist suunatud mulle?!
Tookord,kui see jama mul pihta hakkas,ei teadnud ma 750 mootori ehitusest eriti palju ja ka selle peale ei tulnud ise,et silinder,mis saab lahjemat segu mitte ainult ei tööta halvemini,vaid läheb ka kuumemaks.Toona vanad ja teadjad rääkisid,et osaliselt seda mootorit jahutab just sisseimetav kütusesegu.Kui siis lõpuks karbussid enam-vähem ühtlaseks sain,lõppes ka põletamine.Sedasi ühe silindri veoga sõitsin mina Suislepast läbi Viljandi Metskülasse.Kui palju kilomeetreid tuleb,ei tea.Ja sealt edasi mõlema silindri toel läbi Pärnu Tallinna poole tagasi.Ja sellest ei juhtunud midagi halba õlitussüsteemis.Mitu kuud hiljem jooksis vänt kinni nii et karterist metallipuru pudenes ja siis oli viga selles,et vändasisesed kanalid olid umbes ja õli ei käinud enam läbi.Oli vilets aeg- avtool (autool) oli kõige kvaliteetsem õli,mida saada oli...
Karbusside reguleerimine on eelnevates dnepriteemalistes juttudes kõne all olnud ja väga selgesõnaliselt.Kui viitsid,otsi üles ja loe läbi,olen kindel,et saad paljudele muudelegi küsimustele vastuseid.Otsi pealkirju "Dnepr","vene motikad","K-750" jne.
gearhead
19:23 04.08.2004
Ega selle mootorigam uud enam teha pole kui maha ja pulkadeks, karta on et teine silinder ja kolb on ka kõvasti kahjustada saanud sest kui asi ikka kinni kiilub siis tekivad sinna kolvile ja silindrile koledad jäljed tavaliselt, nii et silindrid remont mõõtu ja uued rem kolvid, sõrmed sisse.
Vince
00:30 05.08.2004
Selge!! Nädalavahetusel püüan jälle tsiklile kallale saada. Siis näis. Ma ise mõtlesin, et esialgu võtan ainult silindrid maha ja vaatan siis, kuidas on lood vändakaeltega (kas loksuvad). Või oleks kasulikum kohe mootor maha ja väntvõll ka välja?
See õlikanalite ummistumine paneb mõtlema. Sest enne pealepanekut vaatasin küll silindrid üle, kuid väntvõlli välja ei võtnud ja nende kanalite kohta ei tea midagi. Või kui nad lahti on, siis on lahti ja kogu lugu. Sest tänapäeva õlid peaksid ikka veidi paremad olema. Mul on ziguli õli sees, või soovitab keegi paremat õli?
W 123
13:40 05.08.2004
Ära vast algatuseks liiga lahti võta. Küll jõuab kui suurema vea leiad. Kepsud on K-l rull-laagritel, seega saalesid pole, mida kokku sulatada. Kui ainult kolb päris puru ja keps mööda silindrit tagunud, siis on ka keps ilmselt utiil. Et kanalid ummistuksid, peavad enne väntvõlli õlikogujad täis olema, need töötavad tsentrifugaalfiltrina. Kui mootor seest väga saasta täis on, peaks ehk kontrollima. Žiguli õli jääb suvel vedelaks, vaata vast mingit 20W50 õli. Oma Uralil kasutan vene avioõli MS-20. Paksu õliga peab laskma algul väikestel pööretel soojeneda, kuid kuumalt on määrimine ikka parem.
Vince
22:55 09.08.2004
Kiskusin nädalavahetusel silindrid maha. Nagu arvata võis, oli parempoolne silinder korra koos ära käinud. Vasakpoolne oli täitsa ok. Parema silindri kolb oli sisselaskeklapi poolt servast nurga ümaraks sulatanud. Ülemised rõngad olid kinni ja kogu ülemine serv alumiiniumi soga täis. Silindri oli ka parasjagu ära rikkunud. Niisiis rõngad enam ei töötanud ja sellest tuligi see surve karterisse, mis õli välja ajas.
Unustasin fotoka juhtme töö juurde, homme katsun ka pildid kolvist ja silindrist kuhugi üles panna ja lingi siia, et kel huvi, saab vaadata.
Kepsu ülemise pea puks ja sõrm olid õnneks korras, nii et neid ei pea vahetama hakkama.
Kahjuks oli sellel mootoril juba teine remont tehtud, nii et nüüd pole praktiliselt nende silindritega midagi teha. Sest nagu ma olen aru saanud, pole k-l 3.dat remonti. Kahju küll, sest mul olid klapid ilusti ära soveldatud. Ja teine silinder on täitsa korras. Kuulsin täna, et kusagil Türil pidavat kolbe tellimise peale tehtama. Mõtlesin, et äkki saaks lasta teha kolmanda remondi kolvid, ainult rõngastega võib siis suurem probleem tekkida. Ainuke, et kui mõned sobivat mõõtu uuemad rõngad leiaks ja nende järgi kolvile sooned. Aga noh, ma ei tea, kas minust nii suurt tegijat on.
Mul on olemas veel ühed silindrid, mis on ka kokku jooksnud mootorilt, need on paremat nägu ja originaalid. Otsisin täna koha, kus neid läbi saab puurida. See on Mäealuse tänaval üks firma.
Ehk saab veel esimest remonti lasta. Kuid klapid ja pesad on nendel põlenud ja korrast ära. Pean vist need laskma korda teha.
Seal, kus neid saaks läbi puurida, ütles see puurija mees, et temal pole seda õiget ooni, et ta ainult puurib läbi ja võib käsi-ooniga üle lasta. Tal oli seal parasjagu üks 2-taktilise silinder ja see paistis suhteliselt sile. Mis teie sellest arvate, kas see on normaalne variant, või oleks ikkagi hea ooniga ületehtud. Ma ise mõtlen, et puurimisega (või on see rohkem treimine) jääb pind ju tegelikult suht krobe, et kui see ükskord sisse töötab, on juba paras loks silindri ja kolvi vahel sees, või on see hirm ülearune?
Kas kellelgi on veel teada mõni koht, kus seda tööd veel tehakse ja kus on ka head tegijad?
W 123
15:27 10.08.2004
Tähetorni tänavas, endises ETKVL autobaasis tehti küll korralikult, praegust seisu ei tea. Samas võib hea töömees ka käsihooniga peegelpinna piisavalt siledaks saada. Igal juhul peavad sul kolvid juba olemas olema kui silindrid puurimisele/treimisele viid, sest silindrid töödeldakse kolbide järgi. Türil on küll mees, kes alumiiniumivalu hästi tunneb, kuid K kolb pole vist küll see asi, mida teha tasuks.
Vince
15:53 10.08.2004
Kui asja nii kaugele saan, uurin, kas seal midagi sellist veel tehakse. Kuid, kui Sa ütled, et käsiooniga teeb hea mees ka hea töö, siis ma usun, et see, kellega ma rääkisin, on piisavalt korralik tegija, mulje jäi küll selline.
Aga praegu mõtlen hoopis sellist pätimõtet, et ma lihvin silindrilt maha need alumiiniumijäägid ja mõõdan siis, kui lopregune ta on. Äkki saan panna uue kolvi ja ajab ka asja ära. Ma vaatasin, et need sooned, mis silindris on, on osaliselt vist enne juba olnud ja suht väikesed. Ma vaatan, mis sealt alumiiniumi alt välja tuleb ja siis otsin, äkki leian II rem kolvi, mis aitab sisse. Ei thaks kuidagi praegu neid teisi silindreid remontima hakata. Klapid tuksis, sisselaskekanalid on nii krobelised, et las aga olla. Paras talvel nendega nokitseda. Näis. Eks ma annan jälle teada, kui muidugi rahvast huvitab.
Juku
22:43 11.08.2004
Huvitab küll ja kuidas veel!Ma ju ise nagu siil põõsast õpetamas,et ikka serviti,Kalevipoeg... Kui ma 750 pidasin,ei lasknud ma end neist alumiiniumijääkidest sillindriseintel suurt segada - uus kolb sisse ja minekut.See ehk ei olnud just kõige õigem tegu,kuid arvasin juba toona,et kolb maksab vähem kui silinder ja eks see näha siis ole,kas hullusti mõjub.Ei mõjunud,vähemalt tunda ei andnud.Sinu asemel ma paneksin kah uue kolvi peale alumiiniumi eemaldamist.Kui see silinder on juba hukule määratud,siis on ja ega sa ringrajale temaga lähe.
P.S. Talita oma äranägemist ja südametunnistust mööda.Olen ise härga täis,sest "Diseli" asemel krahmasin poest "Turbo Diseli" kaasa ja eneseuhkus ei lubanud eksimust tunnistada.......
lohv
12:58 14.08.2004
võib olla midagi veel - ulmekirjandusest.................
Miku
19:02 15.08.2004
Igas foorumis on oma lohv,mis jagab ainult seda,kuidas oma sisemist rõhku hoida...või siis susiseda,kui auk sisse tulnud.
Kooli füüsikakursusest ju teada,et ainete vahel toimub temperatuuri vahetus,näitena toodi kuuma teed ja külma lusikat.Küllap need Juku teadjad mehed olid ka koolis käinud,kui poisile oma arvamusest rääkisid.
Aga mootori juures siiski ei ole sisseimetav segu see,mis teda jahutama peaks.
W 123 to Miku
13:58 16.08.2004
Tegelikult on sisemine jahutus kütteseguga täiesti kasutusel. Seetõttu ei olegi ühelgi rezhiimil segu optimaalne 1/15, vaid rikastatud või lahjendatud.
Juku
17:53 16.08.2004
Tänan, Miku ja W 123! Kartsingi,et olen asja olemusest valesti aru saanud,aga ei! Seekord sai lohvist keegi teine,kuid see ei ole foorumi teema.
Erci
07:59 20.08.2004
Siis kui silinder mõõtu enam välja anna saab ju need ära hülssida ja uued originaalmõõtu kolvid sisse panna, käsihooniga saab küllalt hea tulemuse, olen ise kogu protseduuri läbi teinud.
Vince
09:50 25.08.2004
Sellel aadressil peaks saama näha pilte sellest kokkujooksnud silindrist ja kolvist.

http://pilt.ee/view/169168/
raido
09:37 09.11.2004
teil oli liiga kange gensiin tuleks lahjendada naftaga
jee
09:42 09.11.2004
Üks jama on benss. Mida kõrgema oktaanarvuga bensiin, seda kõrgem peab olema surveaste. Ise lasin silindrid ülevalt u.1,5 milli madalamaks, nats ikka aitab.
varuosasid ja ka kiirei diffreid saab ka Saaremaalt -vaata www.varuosad.ee

Seal on igast nänni.
zxr
21:29 09.11.2004
jaa,mul jooksis ka kunagi ammu,kuna õli oli otsas.sain 4 km käekõrval lükata ja isa sai käed õlisex teha
traktorist
21:38 09.11.2004
Ja ma juba arvasin, et keegi lasi Kirovitsi mootori kokku:)))
kristo
16:38 09.02.2005
kui õlikulu väike on siis mootoril võivad kolvid silindrisse kinni kiiluda väntvõlli liuad ära kuluda muideks k-750 le lähevad moskvitsi 408 väntvõlli liuad ka peale ja kui generaatori juurest hakkas

õli lendama siis mansett tihend on kulunud ma tean sest mul on mootorrataste parandamise ja rikete raamat
W 123 to kristo
10:19 11.02.2005
Natuke panid puusse. K-750 kepsudel on rull-laagrid, M-408 saaled sobivad Dneprile.
Laagrite kulumise seos õlikuluga võib olla vaid selles, et õlikulu
puudumisel mõni vend õlivahetuse ka ära unustab, muidu ikka vastupidi, tiheda kolvigrupi puhul ei satu põlemisgaasid karterisse ega riku õli, järelikult kestavad ka laagrid paremini.
Kolvid kiiluvad kinni ikka rohkem ülekuumenemise tõttu.
Reimo
12:26 15.04.2005

Kas keegi oskab öelda,mis aadressil on motopood Mäealuse tänaval ja äkki saab telefoni numbrigi
taido
19:27 28.04.2005
mul veel k-750 ei ole,kuid ma tahtsin osta, mis arvate kas on mõtet
51
22:09 28.04.2005
on küll mõtet-stiilipill ikkagist.Pühapäevasõiduriist:)
ytrrr
14:31 22.08.2006
rõuge emmimees
14:41 22.08.2006
mul on 2 750 ja kui antaks võimalus vahetada harley vastu siis seda ma ei teeks k-750 on üle prahi kiire difriga jookseb mul üle 150ne
uuuu
11:49 27.08.2006
aga kuidas need vene krossimootorattad vastu pidasid seal oli ju ilge tamp taga neil?
põrguingel
12:46 27.08.2006
harley on jah jube saast, eriti veel võrreldes emmiga..

Mul oli veneajal veel vana hea saksa emm (vanaisa oma) jube hea pill oli. Kahjuks ilma külgkorvita aga muidu igati pidi nii korras nagu uus. Panin vanaisa nooruse aja SS vormi selga ja saksa kiivri pähe ja mootorratturi prillid ette mis olid ka vanaisal säilinud väga hästi. Vormi rihmapandla peal oli veel kiri "Got mit uns". Mõtlesin, et ok... Jumal on meiega :) Sõitsin selle vormiga alevi vahel ringi, ilgelt pull värk oli. Kui vene kolhoosnikke nägin kuskil viina viskamas siis ajasin käe püsti ja karjusin "Sik Heil! Alles ist gut heute!". Vene vanamutid näitasid mulle rusikat ja karjusid vene keeles kõiksugu rõvedusi järgi. Natukese aja pärast kolhoosi miilits ajas oma IZ Planetaga ming taga. Külgkorvis oli poolvindine miilitsakapten ise ja mind saatis tema räige sõim mille saatel mul ei olnud isegi isu peatuda. Ma aga kimasin aga parki ja sealt kahe puu vahelt läbi ja sinna nad maha jäid ilge kõmaka saatel...
Siklifänn
13:26 28.02.2007
On küll.See oli 650-nene mootor.Sõitsime sõbraga 8km. kaugusele poodi.Ostsime viinad ära ja hakkasime tagasi sõitma.Tema oli korvis ja mina pukis.See mootor oli kap.remonditud ja nii umbes paar tuhat kilti sõitnud. Tulime umbes 80-se lauluga ja poole tee peal hakkas jõud kaduma ja kiirus langena.Päris kinni ma ei lasknud tal joosta, ennem lahutasin siduri ja kohe jäi mootor seisma.Tegime tee ääres suitsu ära ja sõitsime koju.Lahti me ei võtnud mootorit ja nii sõitis ta veel tükk aega.Aga päris kinni kiilus 350-ne Jawa, nii umbes 120 kiiruse juures.Olime kahekesi peal ja võttis ratta plokki.Jahtus maha ja sõitis edasi.Silindri kriimustas ära küll.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte