Rollerid

Kahe- või neljataktiline rollerimootor?

marita57
17:38 12.03.2006
Pole elus kunagi rolleriga sõitnud ja ei tea neist mitte midagi, aga mõtlesin, et võiks suvel tööl käimiseks osta. Vaatasin hindu ja näen, et kahetaktilised on kallimad kui neljataktilised. Kus see loogika on või on miski muu kavalus? Neljataktiline peaks ju igati parem ja vastupidavam olema?
Pórra Pórra
17:51 12.03.2006
Kui vótta siis ikka neljane.Hinnavahe vóis tulla sellest,et vaatasid erinevaid markke.
mina
18:06 12.03.2006
mina valiksin kahetaktilise,sest sellel parem kiirendus jh on muidu kh parem...
Zark
18:45 12.03.2006
Kui võimsust väga taga ei aja siis 4T mootor on mõistlik valik. Lärmab vähem ja hääl on seejuures vähem häiriv. Lisaks ei tule pideva kuluartiklina 2T õli osta. Vastupidavus... sõltub tegijast.

Ise vaatasin kah ükspäev Lifani rollereid Ülemiste keskuses (peaks olema 4T mootoriga) ja mõtlesin et kas nii odavad asjad ka kestavad. Enda Zid on samas Lifani 4T mootoriga ja mehhaanika poole pealt ei ole senini midagi lennanud. Võibolla pole kõige kehvem firma...

Lisaks loodan väga et teemaalgatajal on siiski mootoriga varustatud kaherattalise kogemus mingisugune olemas või on nõus mõnda aega kõrvalisemas kohas harjutama. On päris vaks vahet kui sõita tsikli/mopeedi/võrriga või jalgratta-autoga.

See on nüüd minu enda probleem aga mina isiklikult ei julge Tallinnas kaherattalisega väga ringi liigelda kohtades kus jalgrattateed pole, teiseks on sellise liiklusvahendi parkimine üsna tihti probleemiks. Jalgrattateid õnneks on (ja loodetavasti tuleb juurde) ning kui sinu roller kuulub mopeedi klassi siis on need kasutatavad.
marita57
19:28 12.03.2006
Tänud, Zark! Ei oodanud nii ruttu asjalikku vastust saadagi :) Pühapäev, selles vist asi.

Loogikaviga siiski on alles. Kui 4T lärmab vähem ja ei ole seda nõmedat õlikannu ja midagi muud, mida ma ei tea, siis on imelik lugu küll! Muide, ma ei vaadanud erinevaid marke, vaid ainult ühe margi piires, siis 4T Freedo 3 maksab 17 900, Freedo 2 16 200, Freedo 1 ainult 13 990. Samas kahetaktilised Oliver City 21 490, Oliver Sport lausa 22 490.- Üsna tõsiseltvõetav hinnavahe!

Ma olen suht palju viimasel ajal liikunud Lõuna-Euroopas ja sealt see rollerivaimustus mul pärinebki. OK, nemad lasevad aasta ringi, meil on sõiduilma vaevalt pool sellest. Aga see pole oluline.

Muide, mul, nagu mainitud, puudub absoluutselt igasugune mootoriga varustatud kaherattalise kogemus. Ilmselt tuleb, jah, kusagil enne harjutada. Võib-olla saab selleks isegi liikurit laenutada? Tallinnas siis kuskohas?

Aga ma just olen arvanud, et roller peaks olema sama süüdimatu liiklusvahend nagu jalgratas - ainult et kohale jõudes pole sama higine - mis ei pruugi kõigile meeldida .-) Sõida vanalinnas või kus iganes, kontrolör parkimistrahvi ka teha ei saa, sest rolleril pole numbrit jne.
Või olen liiga naiivne?
Zark
00:16 13.03.2006
Tea kui asjalik see vastus oli, oma arvamus võib tihti ekslik olla. Ei imestaks kui mul mingis ulatuses õigus pole. See selleks.

4T mootoris on tegelikult rohkem pulkasid kui 2T omas. Neid 4T ja 2T aparaate võrreldes tasub tähele panna kui palju kW-sid lubatakse sest rohkem võimsust sama töömahu juures eeldab ühtlasi ka kõrgemaid nõudeid materjalidele, töötlusele, keerukamat juhtelektroonikat jne. Lisandub kiirema katkimineku võimalus sest mootor töötab lähemal füüsilisele piirile.
Kusagilt sealt peaks hinnavahe tekkima, 20% rohkem võimsust aga maksta tuleks näiteks 50% rohkem selle eest. Võibolla on mingi muu tegur veel lisaks, võimalik et keskkonnanõuded (2T mootori heitgaase loetakse kahjulikumaks kui 4T oma, mingi sahin oli et 2T mootoriga kaherattaliste tootmist taheti seetõttu koomale tõmmata).

Vähemalt aasta-paar tagasi sai Tallinnas rollerit laenutada küll. Sellega tegelejaid ikka oli. Sel hooajal ei oska arvata kas, kes ja kus aga... Soovitan googles otsida, märksõnad 'rolleri rent site:ee' peaks juba natuke aitama.

Vanalinnas sõitmisega ei tea hästi... kui ikka 'sissesõidu keeld' aka 'telliskivi' ees siis peaks see kehtima kõigile sõidukitele, k.a. jalgratas. Ma ei mäleta kas seal oli jalgrattaid lubav täiendus juures (see _vist_ lubas ka mopeediga sõita).
Isegi kui see oleks lubatud siis... rolleril/mopeedil on küll parem vedrustus, mugavam istumine ja pole nii hull aga jalgrattaga munakive pidi... mmm võibolla mitte :-)

Mopeediks kvalifitseeruvatel sõidukitel _praegu_ numbrit pole aga see võib lähitulevikus muutuda kui uus liiklusseadus tulema peaks. Vene ajal oli periood kus jalgratastelgi olid numbrid...
marita57
22:06 13.03.2006
Zark ajas mul igasuguse rolleriostmise isu ära :(
Hakka enne sõitmist kõrvalises kohas harjutama ja kuhugi sisse sõita ja parkida Sinu info kohaselt ka ei saa, what the hell, ma siis sõidan parem juba autoga edasi.
Või pole ikka kõik nii kole? Teadjad, valgustage pimeduses kobajat!
marita57
22:12 13.03.2006
Ja veel! Tulles tagasi teema juurde, ei saa minu blond aju aru kodanikest, kes tuunivad oma norm tingimustel 50 km/h liikuvat mopeedi 100 km/h liikuma. Kui keegi tõstaks automootoril (mitu silindrit, tasakaalustusvõllid, muudetav klapiajastus jms) piiraja 15000 pöörde kanti...ma ei taha mõelda sellele. Samas vaene õnnetu ühesilindriline mopeedimootor peab sellise piinamise üle elama - kuidas see on võimalik???
tr
22:22 13.03.2006
on ikka võimalik,tõsi,mitte nii palju pöördeid
Zark
18:00 14.03.2006
marita57:
Loomulikult tuleb harjutada, normaalses autokoolis hakkab sõiduõpe tavaliselt ikka platsi pealt mitte joonelt liiklusesse (kuigi, räägitakse et ka nii tehakse). Kodune autosõidu õpe hakkab põllul või muidu lagedamas kohas jne. Koolist rääkides - ega see A/A1 kati märge loal paha ei tee ;-) Hooaeg rolleriga võib tekitada soovi parema minekuga kaherattalise soetamiseks.

Automootoril 15kRPM - vormelite võiduajamisi vaatad? Silindreid kuni 10, momendil sõitvatel mudelitel.
marita57
09:42 15.03.2006
Selels ongi asi, et vormeli mootor peab vastu pidama vanasti ühe, nüüd kaks võistlust, ehk tegelikult loetud arv tunde. Mina oma naiivsuses eeldasin, et rolleri, nii nagu ka tava-auto mootor, peab kestma aastaid, piirdudes üksnes regulaarse hooldusega.
Kas kõik, kes piiraja maha võtavad, lähevad sellega ringrajale? Tundub, et pigem tänavaliiklusse.
U79
14:24 18.03.2006
Noh soovitaksin ise kah vaadata 4 taktilist mootorit. Pole küll nii äkilne aga vastupidavam ja jändamist vähem. No eks need tuunijad tahavad oma masinaid ikak väledamalt liikuma panna. Ega need piirajate eemaldamised mootri elueale mingit olulist muudatust ei tee. Kuna enamasti modifitseeritakse sisselaske süsteemi ja ka väljalasest 2 taktilise puhul, variaatori modimine jne.Mootori surveastme kallale enamsti ei minda, kuna no see ei tasu seda vaeva eriti.
Aga enen ostmist proovi kindlasti sõita, ega see võrriga sõitmien päris jalgaratta sõit ikkagi pole. Tahab veidi harjutamist saada.
üks müüja
14:44 18.03.2006
Omast kogemusest ütlen et 4t mootor on kallim kui 2t, samuti lisab rollerile hinda e-tüübikinnitus. Samas märgin et meie turule tuuakse enamjaolt kõige odavamaid 2t väiksemaid rollereid (nn arvestatud ehtsa väikse hiinlasega), suuremaid ( mille kandevõime on meile sobivam, iste pikem, 4t jne) annab otsida.
oldmoped
13:02 22.03.2006
Võtaks kah siis natuke sõna.
Põhimõtteliselt täielikult zarkiga nõus. Ise vanainimesena valiksin kah võimaluse piires 4t mootoriga masina. Hääl meeldivam, eluiga parem jne. Eks kiirendus ja tüünimisvõimalused jäävad 2t'le veidi alla... aga antud situatsioonis tundub küsija näol tegu olevat normaalse inimesega.
Rolleriga sõidu kohapealt on nii, et mopeed ei ole seaduse silmis mootorsõiduk - kui ei ole tegu just tähistatud jalakäiatealaga või kõnniteega, siis mopeediga liiklemine täiesti aksepteeritud ja legaalne. Isegi lausa kohustus, et kui autotee kõrval on olemas jalgrattatee, siis mopeediga peab liikuma autotee asemel mööda seda. Eesti liikluseeskirja tõlgendustes küll üks imelik ja teiste riikide tõlgenustest erinev punkt, et kui jalgarattatee on tähistatud märgiga, mille järgi seal tohivad liigelda nii jalgrattad kui ka jalakäiad, siis seal mopeediga sõita ei tohi.
Seksihuviline
17:31 23.03.2006
Kust rollerit osta saab? mõned lingid ei teeks paha...
Zark
10:13 24.03.2006
oldmoped:
Lugesin liiklusabi foorumi poolt ja ongi nii (kui sealset asjatundjat usaldada) et kui on 'jalgratta- ja jalgtee' siis ei tohi mopeediga sinna ronida. Ise natuke kahtlesin ja kaldusin varem rohkem 'võib' poole.
Oma 2004 aasta kommenteeritud LE raamatu kommentaarist punkt 236 kohta jäi seega vale mulje nagu 433-435 märkidega tähistatud tee pole kõnnitee ja seega jalgratturi/mopeedi keeld seal sõitmise kohta ei kehti. Punkt 234 räägib kohustusest 'jalgrattateel' sõita kuid ilmselt 'jalgratta- ja jalgtee' sinna alla siis ei kuulu.
Niipalju sellest, masendav :P

Põhimõtteliselt teeb see Tallinna mail mopeedi omamise üsna mõtetuks ja eluohtlikuks pealekauba... Mopeedi kiirus peaks (just peaks ;-) olema 45 km/h ja alla kuid selles linnas on tavakiirus linnasiseselt 55-65 ringis. Edasi sõltub juba kuidas politsei suhtub mopeedijuhti kes linnas liiklusvooluga sammu peab (ehk 50+ sõidab)... Mõtekam tuleks A/A1 kati juhiluba ja tsikkel :-)

Sealkandis, kus ma oma mopeedidega põhiliselt sõidan, probleemi esialgu pole. Linn on pisike, sõidukiirus on 45 kanti, 433-435 perekonna märke on vaid loetud kohtades. Küll aga on 431 märgi ala pikalt (ehk puhas jalgrattatee) :-)

PS. Ega sellest midagi head ei tuleks ka kui 'jalgratta- ja jalgteel' võiks mopeediga kärutada. Jalakäijad on erilised lambad ses suhtes et kui on eraldi rajad (433, 434 märkidega) siis laiutatakse ikkagi jalgrattale määratud poolel või uimerdatakse ühest teeäärest teise ning kohe üldse ei vaadata mis ees-taga toimub. Mine ütlema - siis jääb õigust neil ülegi, lase signaali - tuleb signaal vastu (elik, vali sõimamine) või hüpatakse seepeale päris ette veel. No ei saa sinna jalgrattast tunduvalt raskemat mopeedi lubada, kohe kuidagi ei saa.
oldmoped
11:44 01.04.2006
Olen täiesti sedusepiires mopeediga (st max 45kmh) liikunud nii Tallinna kui ka Eesti väikelinnade tänavatel. Samuti ka Tallinnast tunduvalt suuremtes linnades. Liigutud sellise klassi sõidukiga ka erinevte riikide maanteedel. Kuskil ei ole mittemingeid probleeme täheldanud.
Kommentaariks sellele üldises liiklusvoolus püsimisele - keegi ei käsi mopeediga püsida üldises liiklusvoolus, tuleb sõita rahulikult ja omas tempos, nagu ka jalgratturid ja jalakäiad ei proovi elueest 50-60 kmh tunnis liikuda. Tegu piisavalt pisikese sõidukiga ja oma tempos liikudes see kuidagi üldist liiklust takistama ei hakka. Päriselt isegi selline pisiasi, et tihti, näiteks tipptunni ajal, just mopeed oma rahuliku kulgemisega ja igaltpoolt läbimahtumisega lõpptulemusena hoopis kõige kiirem sõiduk.
Hannes1234
16:03 13.04.2008
no nendel on paar erinevust nimelt kahetaktilisel on rohkem powerit ja parem minek aga neljataktilise eluiga on märksa pikem kui kahesel.
edds.
20:57 05.11.2008
Jep, mina soovitaks kah 4-taktilist. Ei plärise nagu krt teab mis ja kestab kuidagi kauem või nii. Ja seda kah, et jälgi ka kW-sid mudeli uurimisel. Kasvõi Googelda seda mudelit, küllap on mõned targad tema kohta interneti avarusel juba midagi arvanud. Nii see käibki...
mida asja???
20:26 06.11.2008
Mis te jahute et 4t rollerid paremad on?
Ise oman 4t rollerit ja teatavasti on 99 prossa 4t rollerid ''Hiinakad''
Koguaeg laguneb, praeguseks on läbisõit 4000 km ja eriti tuju ei ole sõita (kui ainult saaksin :S)

Ega 2t roller parem ka ei ole kui ta on hiinaka KÕIK FREEDOD,BAOTIANID ja sellised on hiinakad.
Aga 2t kvaliteettoodang on juba muljetavaldav. nt Yamaha, Aprilia, Peugeot, Malaguti... Ise ostan nüüd kevadel aprilia streedi (30 000kr) Ja loodan et ei pea kahetsema, raudselt saab 15k km õige sissesõiduga sõidetud.

Sry pika teksti pärast aga 2t ja 4t rollerid on mõlemad mõtetud kui tahad odavat rollerit st hiinakat! Ma soovitan sulle rollerit mil on enne maaletoodamist tehtud kvaliteedikontroll.
Mida asja???
20:29 06.11.2008
No siin võib olla tõesti tsikli omanikke kes postitavad et 2t rollerid pinisevad ja saastavad keskkonda aga teil arvatavasti ei ole kogemust mingi plastmassjunni taolise asjaga mis on 4t .
Vanasti võis olla olukord tõesti teine , kus võrrid eriti ei lagunenud kuid nüüdsed hiina rollerid ...
TMS-I OMANIK
22:04 23.11.2008
võta pArem nelja taktiline ei ole seda rõvedat pininat ja kestab kauem

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte